Alee tactilă și grădini verticale sub Tâmpa

DSCF7023 - Copy

Aflat într-un stadiu avansat de degradare, parcul de lângă sediul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Brașov de pe Strada Suișul Castelului nr. 1-3 va fi complet renovat de voluntarii brașoveni.

Conceptul a fost realizată de voluntari și tot ei se vor ocupa și de lucrările efective.

“Ne-am dorit să realizăm acest proiect deoarece ne dorim un cadru cât mai potrivit pentru viitoarele activități de educație ecologică organizate în aer liber. Acest  spațiu urban slab valorificat va dobândi un rol și o identitate. Propunerea de reamenajare cuprinde secțiuni dedicate florei și faunei, dar și spații care conțin mobilier realizat din obiecte reciclate. Participarea la acest proiect este deschisă tuturor persoanelor care doresc să contribuie la transformările pozitive din comunitatea brașoveană. În acest sens vom realiza un proces de recrutare și selecție a voluntarilor care doresc să lucreze în aer liber, și susțin ideea proiectului”, a declarat Alina Năstase, coordonatorul proiectului.

Brașovenii care doresc să se se implice în amenajarea parcului, o pot face trimițând un mail pe adresa hello@voluntarbrasov.ro

Detalii proiect:

[scrollGallery id=138]

  • Aleea Tactilă: Pe această potecă tactilă, vizitatorii parcului vor putea experimenta divese texturi, de la conuri, frunze, diferite tipuri de sol, ramuri, pietricele, toate reprezentând diferite porțiuni din covorul natural.
  • Cub Puzzle: prin acest joc copiii și adulții vor putea interacționa realizând puzzel-uri cu fauna și flora reprezentativă de pe muntele Tâmpa.
  • Alee animată cu desene informative tematice: vor fi imprimate în ciment urmele pe care le lasă animalele întâlnite pe muntele Tâmpa. De asemenea vor fi reprezentate diferite specii de plante;
  • Grădina verticală: pentru a anima parcul în zonele lipsite de vegetație, cu ajutorul materialelor reciclabile (ceaince, găleți de plastic, pet-uri)  vor fi amplsate ghivece cu plante sezoniere;
  • Săritura animalelor: un spațiu de joacă, unde copiii sau chiar adulții vor afla și experimenta săritura diferitelor animale care trăiesc pe muntele Tâmpa;  
  • Straturi de plante sezoniere: vor fi amenajate grădini experimentale, în care copiii sau alte persoane interesate din comunitate vor planta flori și arbuști;
  • Se vor instala piese de mobilier mobil – anvelope trasformate în scaune; bușteni
  • O parte din mobilierul fix existent va fi îndepartat. Mesele și băncile rămase vor fi recondiționate utilizând cherestea și lemnele care mai pot fi utilizate de la mobilierul îndepărtat;
  • Vor fi amplasate indicatoare, pentru a-I direcționa pe turiști sau cetățeni spre parc. Vor fi montate și panouri de conștiențizare, prin care vizitatorilor li se va atrage atenția că trebuie să respecte acest loc și că accesul cu animalele de companie este interzis.

Pe lângă amenajarea părculețului, în cadrul acestui proiect vor mai fi organizate cinci ateliere creative pentru copiii și se va elabora un ghid destinat brașovenilor care vor să amenajeze spații verzi.

Proiectul, “Lecție în aer liber într-un spațiu verde’’ implementat de  Asociația pentru Integrare Socială și Protecția Mediului “Feed-Back” Brașov (ApIS PM “Feed-Back” Brașov), prin Centrul de Voluntariat Brașov, parteneri fiind sprijinit de Primăria Municipiului Brașov, Agenția pentru Protecția Mediului Brașov, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Brașov. Termenul de finalizare a proiectului este 31 august 2014.

Bugetul total al proiectului „Lecție în aer liber într-un spațiu verde” este de 7.357,4 lei, din care 5.662,4 lei este reprezintă contribuția Fundației pentru Parteneriat și MOL România în cadrul Programului Spaţii Verzi, Componenta Spații verzi urbane 2014.

 

Follow and like us:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*