În 1990, Brașovul a ieșit din „epoca de aur” și a început era capitalismului, cu economia de piață sau ca la piață, dacă ne raportăm la comerț. Atunci, existau două modele posibile, unul vest-european, ceva mai „discret” și unul oriental, pestriț, zgomotos și, de multe ori obositor. Comercianții români l-au ales pe al doilea, astfel că în Brașov au apărut buticuri de tablă, iar spațiile comerciale din Centrul istoric și-au pierdut „sobrietatea comunistă”, lăsând loc contrastului țipător.
După mai mulți ani, autoritățile locale au scos din sertare regulile privind amenajarea spațiilor comerciale, iar situația a început să se îmbunătățească.
[scrollGallery id=197]
Au reapărut reclamele în relief, aplicate pe fațadă, unele firme au renunțat la ramele din aluminiu sau din material plastic, însă, mai e de lucru până când Centrul istoric va deveni o zonă comercială cu „bun gust”.
În continuare, fațadele unor clădiri istorice zunt zugrăvite în mai multe culori.
Mai putem admira și o copertină din carton asfaltat…
Sunt destui „comercianți deștepți”, unii având în spate branduri cunoscute în toată lumea care interpretează regula potrivit căreia literele firmei trebuie să fie în relief. Normal ar fi ca ele să fie aplicate direct pe fațada, însă, din moment ce nu se ia nici o măsură, înseamnă că sunt admise și cele aplicate pe o cutie de tablă roșie, montată pe o bucată de fațadă albă a unei clădiri multicolore.
De altfel aplicarea pe plăci suport din plastic, lemn, tablă sau sticlă a unor litere „în relief” (cu dimensiuni valiabile, de la câțiva milimetri, cât este grosimea plasticului folosit pentru confecționarea lor, la câțiva centimetri) este cel mai frecvent model de reclame.
[scrollGallery id=198]
Mai sunt destule magazine care nici măcar acest efort nu l-au făcut ci s-au mulțumit să împodobească intrarea magazinului cu tot felul de reclame…
Probabil că, la un moment dat, reprezentanții Primăriei se vor sătura de arhitectura pestriță și țipătoare a centrului istoric și vor lua „taurul de coarne”, la fel cum au făcut și cu terasele.
Va dura un timp, însă, dacă rezultatele vor fi la fel de bune ca în cazul „cruciadei” împotriva meselor și scaunelor de plastic sau a canapelelor de pe strada Strada Republicii, așteptarea va merita.
Fii primul care comentează