Opera Brașov vine în această săptămînă, în cadrul Festivalului Internațional de Operă, Operetă și Balet 2017, ediția a XV-a. cu premiera operei „Bal mascat” de G. Verdi.
Spectacolul marchează un nou parteneriat pe care Opera Brașov îl desfășoară cu Agenția de Impresariat Artistic „Schlote Productions Salzburg”. Cu această premieră, dar și cu o Gală de Operă, instituția brașoveană va pleca, în luna noiembrie a acestui an, într-un turneu european, prin Austria, Germania și Elveția.
La pupitrul dirijoral al celor două reprezentații ale premierei se vor afla maeștrii Luciano di Martino (Italia) și Traian Ichim. Regia artistică a spectacolului este semnată de Corinna Boskovsky (Austria), iar scenografia de Rodica Garștea. Dirijor cor va fi Leonard Boga, iar mișcarea scenică este semnată de Alexandru Fotescu. Pentru prima dată, la Opera Brașov vor avea loc două spectacole consecutive cu distribuție internațională de soliști, alături de Corul și Orchestra Operei Brașov.
Premiera absolută a lucrării a avut loc la Teatro Apollo din Roma, în ziua de 17 februarie 1859, bucurându-se de un succes imediat. A fost reluată pe 11 februarie 1861, la New York și pe 15 iunie în același an, în Marea Britanie. Opera beneficiază de libretul scris de Antonio Somma, după „Gustave III ou Le bal masqué” a dramaturgului francez Eugène Scribe. Până a fi prezentată publicului, lucrarea și titlul acesteia au suferit numeroase transformări datorate cenzurii. De aceea, acțiunea din „Bal mascat” a fost plasată în Bostonul secolului al XVII-lea și are la bază povestea asasinării Regelui Gustav III al Suediei. Pe lângă calitățile componistice deosebite, opera înfățișează personaje foarte puternice, bine echilibrate și conturate: Riccardo, conte de Warwick și guvernatorul Bostonului, Renato, prietenul său și, în același timp, secretarul personal, și Amelia, soția celui din urmă, prinsă între iubirile celor doi bărbați. De asemenea, una dintre cele mai importante figure ale operei este ghicitoarea Ulrica, cea care va conduce spre finalul dramatic. Povestea medievală expusă este plină de pasiune și intrigi, în care onoarea și prietenia sunt percepute ca fiind sacre, triunghiurile amoroase sunt cele mai dureroase tabuuri, iar trădarea, cu sau fără mască, se plătește scump.
În ciuda finalului său tragic, opera are multe momente foarte reușite, de combinare armonioasă a sublimului și ironiei, un amestec de tragism și comedie care i-a făcut pe mulți critici de specialitate să o eticheteze ca „shakespeariană”.
Distribuția 25 octombrie 2017:
Riccardo, Conte de Warwick și Guvernator al Bostonului – Riccardo Rados (Italia)
Amelia, soția lui Renato – Annalisa D’Agosto (Italia)
Renato, soțul Ameliei și secretarul lui Riccardo – Miroslav Momekov (Bulgaria)
Oscar, pajul lui Riccardo – Anna Delfino (Italia)
Ulrica – Elena Suvorova (Rusia)
Judecătorul – Claudiu Bugnar
Silvano – Graziano d’Urso (Italia)
Servitorul Ameliei – Florin Grama
Samuel – Max Sahliger (Austria)
Tom – Gianluca Di Canito (Italia)
Distribuția 26 octombrie 2017:
Riccardo, Conte de Warwick și Guvernator al Bostonului – Luca Bodini (Italia)
Amelia, soția lui Renato – Catarina Coresi (România)
Renato, soțul Ameliei și secretarul lui Riccardo – Graziano d’Urso (Italia)
Oscar, pajul lui Riccardo – Elisa Maffi (Italia)
Ulrica – Eter Khalvasi (Georgia)
Judecătorul – Claudiu Bugnar
Silvano – Miroslav Momekov (Bulgaria)
Servitorul Ameliei – Florin Grama
Samuel – Max Sahliger (Austria)
Tom – Gianluca Di Canito (Italia)
Fii primul care comentează