„Traviata“ deschide stagiunea 2018 – 2019 la Opera Brașov

Opera Brașov își deschide stagiunea 2018 – 2019  cu capodopera verdiană „Traviata”, un spectacol care va avea loc sâmbătă, 15 septembrie, de la ora 18.30. 

Premiera operei „Traviata” a avut loc la Teatro La Fenice din Veneția, pe 6 martie 1853. În anul 1848, Alexandre Dumas-fiul a publicat „Dama cu camelii”, roman puternic autobiografic, care a servit apoi ca sursă de inspirație pentru „Traviata”, cu singura diferență că în lucrarea lirică, personajul feminin apare sub numele de Violetta Valery. Opera beneficiază de un libret în limba italiană scris de Francesco Maria Piave.

„Încarnarea celei mai absolute femei care a existat vreodată”, nota compozitorul Franz Liszt despre personajul principal al operei, Violetta Valery, fragilă, dar înzestrată cu o puternică forță de caracter. „Traviata” descrie scurta, dar agitata viață, precum și moartea tragică a unei celebre curtezane din înalta societate a secolului al XIX-lea din Paris. Povestea Violettei Valery impresionează de peste un secol şi jumătate, datorită ideii nobile pe care o transmite: sacrificiul de sine. Violetta Valery devine victima societăţii în care trăieşte, acceptând, din dragoste pentru Alfredo Germont, un compromis care îi va grăbi sfârşitul.

Despre această femeie specială şi despre gestul său scria însuşi Dumas-fiul: „Dacă nu ar fi făcut acest sacrificiu, nu ar fi meritat să scriu despre ea”. Muzica verdiană, într-un context pur romantic, transmite în egală măsură pasiune, frumuseţe, dramatism, eleganţă și o umanitate profundă. „Când a plecat, m-am înspăimântat de singurătatea în care mă lăsase”, scrie Al. Dumas – fiul în „Dama cu camelii”. Violetta apare ca o eroină clasică, al cărei sacrificiu transcende dragostea și moartea, în fapt, cele două teme în jurul cărora se desfășoară opera.

În distribuție:

Cristina Radu – Violetta Valery,
Liviu Iftene – Alfredo Germont,
Fülöp Márton (Opera Națională Română Cluj-Napoca) – Giorgio Germont,
Gabriela Hazarian – Flora Bervoix,
Sonia Hazarian – Annina,
Claudiu Bugnar – Gastone,
Nicolae Zaharia – Baronul Douphol,
Paul Tomescu – Marchizul d’Obigny,
Marian Rește – Dr. Grenvil,
Dan Ionescu – Majordomul,
Adrian Stănilă – Grădinarul.

Soliști balet: Iulia Coșeriu, Dorin Mirea.
La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Traian Ichim, iar regia artistică este semnată de Dimitrie Tabacaru. Scenografia și costumele: Rodica Garștea 
Coregrafia: Nermina Damian
Dirijor cor: Leonard Boga
Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov.

Biletele se pot achiziționa de la Opera Brașov (35 lei; 25 lei )

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.