Unul din 5 pacienți internați în spitalele din România a declarat că pe perioada internării a fost nevoit să cumpere medicamente sau alte materiale sanitare din banii proprii. Datele reies din raportul Observatorului Român de Sănătate, în urma centralizării celor 122.422 de chestionare de satisfacție completate de pacenții români la externare, prin SMS și formular web, în perioada decembrie 2016 – ianuarie 2018.
4.798 din pacienții care au completat astfel de chestionare- reprezentând 3,92% dintre participanții la studiu, au mărturisit că li s-au solicitat bani sau atenții de către personalul medical.
„Legea spune că dacă pacientul este internat în spital, spitalul trebuie să ii asigure tot. Dacă cumva nu are în acel moment pe stoc sau se întamplă ceva, atunci pacientul vine cu chitanța și spitalul este obligat să îi dea banii înapoi pacientului, dacă acel medicament făcea parte din procesul lui de îngrijire. Orice medicament pe care pacientul îl consumă în timp ce este în spital trebuie să fie consemnat în foaia de observație. Se consemnează medicamentele date de spital, iar pentru pacienții cronici, spre exemplu pacientul cu diabet, care vine de acasă cu medicația, pentru că i-o prescrie medicul specialist – el se internează în spital, dar, pe timpul spitalizării, i se termină pastilele. Spitalul trebuie să ii acorde diferența de pastile, dar totodată sa consemneze câte pastile a luat el când a venit de acasa. Este o obligație.
Eu va spun care este procedura aplicată în unele spitale: pacientul vine, face o cerere de decontare, se trimite la partea financiară, care cere foaia de observație, ca să vadă dacă acel serviciu medical a fost trecut în foaia de observație“, a declarat joi ministrul Sănătății, Sorina Pintea, într-o conferință de presă.
Fii primul care comentează