Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, declaraţie surprinzătoare despre pacienţii-cobai de la Braşov. Ce ştia, de fapt, ministrul

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, s-a declarat surprinsă de declaraţia făcută de managerul Spitalului din Braşov privind folosirea a zeci de pacienți fără discernământ într-un studiu de testare a unor medicamente. Ministrul adaugă că orice studiu clinic se desfăşoară cu acordul conducerii și că ar fi fost de datoria managerului să știe despre acest proiect. Trebuie preciat însă că, actualul manager al Spitalului de Psihiatrie și Neurologie Brașov, de care aparține secția exterioară de acuți de la Mina 1 Mai – Vulcan, a fost numit interimar în funcție, în luna aprilie a acestui an, înlocuindu-l pe dr. Grigoriu.



 

„Nu stiu şi mă surprinde că managerul declară asta. Când un studiu clinic e autorizat şi se desfăşoară în spital, el nu se desfăşoară fără acordul conducerii. Există contracte standard, studiile sunt autorizate de ANM. Nu ştiu despre ce e vorba, dar mă surprinde că îşi pune el întrebări”, a declarat Sorina Pintea, citată de digi24.ro.

Întrebată ce părere are despre faptul că managerul spitalului a dispus o comisie de analiză, ministrul Sănătăţii a răspuns că e datoria lui să o facă, dar că este surprinsă.

„E treaba managementului să verifice ce se întâmplă într-un spital, iar un studiu clinic presupune mai multe aspecte, inclusiv consimţăminte. Sunt reguli foarte clare. Dacă nu sunt respectate, compania care face studiul nu îl poate utiliza. De aceea sunt surprinsă. Nu prea cred”.

Managerul Spitalului de Psihiatrie și Neurologie Brașov, Nicușor Bîgiu, a declarat că a dispus o comisie de analiză după ce a primit informații că la Secţia de Psihiatrie de la Vulcan că zeci de pacienţi cronici ar fi fost folosiţi drept cobai într-un studiu de testare a unor medicamente.



 

„Am avut această informație și am dispus o comisie de analiză, care însă s-a blocat. Conducătorul studiului clinic a refuzat să dea lista pacienților incluși în studiu și consimțământul. Am avut informație că în anul 2005, la secția Vulcan, a fost desfășurat un studiu de testare a medicamentelor. Sunt 20, 30 de pacienți. Conducătorul studiului este un medic din cadrul spitalului”, a declarat Bîgiu.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.