Românii ironizează sistemul de avertizare RO-ALERT: „Ro-alert nu e pentru Cutremure, e pentru Tsunami, Uragane, Explozii nucleare d-astea de se întâmplă des în România“

Multe persoane au criticat, pe Facebook, faptul că nu au fost alertate prin sistemul RO-ALERT, despre producerea cutremurului de magnitudine 5,8 în judeţul Buzău. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) precizează însă că sistemul nu e menit să dea alerte anterior seismului, ci după.

„Ro-Alert , o bătaie de joc la adresa populației , doar să mai stoarcem niște bani“, a comentat o persoană, pe pagina de Facebook a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). 

„Sunteţi buni ăştia de la RO ALERT, nu era vorba să ne anunţaţi la timp ? ne spuneţi acum după ce a fost cutremurul? ne-aţi înnebunit de nu ştiu câte ori pe zi cu acea notificare de teste si acum nimic ????“, a scris o altă persoană.

„Vine si roalert, da mai târziu, după ora 8 când ajung angajaţii. Acum nu avea cine să apese butonul roșu, erau toți acasă la somn“, a mai scris un alt internaut, pe pagina IGSU. 

„Ro-alert nu e pentru Cutremure, e pentru Tsunami, Uragane, Explozii nucleare dastea de se întâmplă des în România“, a mai scris un internaut, la fel de ironic. 

 

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a explicat că RO-ALERT nu trimite avertizări înaintea producerii unui cutremur pentru că asta ar induce panică în rândul populaţiei.

„În primul rând, este foarte greu de prezis. Chiar dacă vine o informare cu 10 secunde înainte, riscul de a induce panică este foarte mare. Din cauza aceasta, nu putem să îl folosim astfel, deşi avem planuri în viitor, însă doar după ce identificăm partea de folosire a populaţiei, care nu trebuie să intre în panică şi să fugă pe scări sau la lift”, a explicat Raed Arafat, la Digi24.

Cu această ocazie, IGSU a reamintit următoarele aspecte ale sistemului de avertizare:

  •  În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu difuzează notificări înainte de declanșare. 
  •  Aplicația a fost concepută pentru a anunța pericolul și recomandările pentru populație în cazul situațiilor de urgență care permit luarea măsurilor de autoprotecție într-un interval de timp rezonabil. 
  • După producerea cutremurului, dacă se produc situații de urgență cu consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență).

Portalul ro-alert.ro, dedicat sistemului de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă, a fost lansat în 15 septembrie. Sistemul a fost testat la nivel naţional din 17 septembrie, iar apoi a devenit operaţional, însă va fi folosit doar în situaţii grave, după cum a declarat atunci Raed Arafat. Alertele nu vor fi transmise şi în caz de cutremur, pentru a evita panica, au mai precizat atunci reprezentanții IGSU. 

Portalul web şi sistemului de avertizare au costat 6 milioane de euro, potrivit datelor prezentate de IGSU. 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.