Vaccinul antigripal, o raritate în cabinetele medicilor de familie și în farmacii. Cererea este de 5 ori mai mare față de estimări

Vaccinul antigripal este de negăsit în acest moment în România – lipsește atât din cabinetele medicilor de familie, unde în mod normal ar trebui să fie distribuit gratuit pentru anumite categorii de persoane considerate cu risc de îmbolnăvire, cât și din farmacii, de unde persoanele care nu beneficiază de vaccinul administrat gratuit ar fi trebui să și-l poată cumpăra.



În farmacii, vaccinul lipsește din cauză că cererea a fost, anul acesta, în premieră, de aproximativ 5 ori mai mare decât oferta, lucru care nu a fost anticipat, potrivit explicațiilor medicilor consultați de HotNews.ro și reprezentanților companiei care aduce vaccinul în România. În cabinetele medicilor de familie, el va ajunge cu întârziere – undeva în jurul datei de 20 noiembrie, au declarat pentru HotNews.ro reprezentanții Sanofi Pasteur, cel mai mare producător de vaccin antigripal din lume.



Prețul unei doze de vaccin antigripal în farmacii este de 50-60 de lei. La medicii de familie, el este administrat gratuit categoriilor considerate cu risc – persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, bolnavii cronici de orice vârstă, femeile însărcinate sau copiii.

Cum s-a ajuns aici? 

Vaccinurile s-au dat ca pâinea caldă. Vaccinul nu se mai găsește în farmacii, a dispărut complet, pentru că solicitările am înțeles că sunt de 5 ori mai mari decât oferta. Este un trend foarte bun, oamenii au înțeles în sfârșit că trebuie să se vaccineze”, a explicat medicul Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, pentru HotNews.rNu doar bâlbâielile autorităților din România au făcut ca vaccinul să întârzie anul acesta sau să fie insuficient, ci și o problemă la nivel internațional – una dintre tulpinile din componența vaccinului a fost decisă, anul acesta, mai târziu decât de obicei, a explicat, pentru HotNews.ro, medicul Sandra Alexiu.

 

Chiar dacă vaccinarea ar fi trebuit să înceapă deja, medicul Sandra Alexiu spune că “important este să ne vaccinăm și după ce începe sezonul de gripă, ca să evităm îmbolnăvirile și decesele. Este bine să ne vaccinăm oricând, și înainte, și în sezon, pentru că sezonul de gripă începe undeva în decembrie și are un vârf în ianuarie, iar uneori, un al doilea vârf în februarie.Oricum, și dacă ne vaccinăm la sfârșitul lunii noiembrie – începutul lunii decembrie tot nu este târziu.”

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.