Pandemia COVID-19 ar putea dura până în 2022, potrivit unui raport publicat joi. Un grup de cercetători de la Centrul de Cercetare și Politici pentru Boli Infecțioase din Statele Unite sugerează că pandemia coronavirus nu va putea fi oprită până când între 60% și 70% din populația planetei nu devine imună virusului, lucru care ar putea dura între 18 și 24 de luni, relatează Business Insider.
Experții au prezentat trei scenarii privind posibila evoluție a pandemiei. În cea mai pesimistă proiecție, un al doilea val, mai mare, al infecțiilor va apărea în această toamnă și iarnă. Autorii raportului sugerează că acesta ar fi cel mai plauzibil scenariu, și că țările trebuie să se pregătească pentru el.
„Acesta [coronavirusul] nu se va opri până când nu va infecta de la 60 până la 70% din oameni”, a declarat pentru CNN Michael Osterholm, autorul raportului și directorul Centrului de Cercetare și Politici pentru Boli Infecțioase.
„Ideea că aceasta [pandemia] se va termina curând contrazice microbiologia”, a dăugat Osterholm.
„Nu există un glob de cristal”
Osterholm și colegii săi au examinat multiple modele care prognozează evoluțiile viitoare ale coronavirusului, studii despre cât de rapid se răspândește COVID-19 în rândul populației, și date din pandemiile trecute înainte de a trage concluziile prezentate în raport.
Pandemia cauzată de noul coronavirus are multe similiarități importante cu o pandemie de gripă, precum cea a gripei spaniole din 1918 (care a ucis 500 de milioane de oameni în întreaga lume), lucru care face acest tip de gripă un model solid pentru a realiza comparații.
Atât în cazul unei pandemii de gripă cât și în cazul COVOD-19 virusul se răspândește via stropilor eliberați când tușim sau strănutăm și poate fi răspândit și de către persoane infectate dar care nu prezintă simptome, așa-numiții purtători asimptomatici.
Dar chiar dacă o pandemie de gripă poate fi un bun model pentru a încerca să fie prezis cum va evolua COVID-19, experții nu sunt încă siguri la ce să se aștepte. Acest lucru se datorează și faptului că noul coronavirus se răspândește mult mai ușor decât o face gripa. O persoană obișnuită cu COVID-19 transmite virusul în medie mai departe la 2, 2,5 noi persoane, un indicator cunoscut drept valoarea R0. În cazul gripei sezoniere valoarea R0 este în jur de 1,3.
„Nu există un glob de cristal care să ne spună ce ne rezervă viitorul și care va fi deznodământul final în controlarea pandemiei”, au notat autorii raportului, motiv pentru care grupul condus de Osterholm a elaborat trei scenarii posibile care să urmeze după depășirea primului val al pandemiei.
Scenariul 1: Lunile de vară și cele care vor urma vor aduce o serie repetitivă de valuri mai mici ale infecțiilor
În această prognoză primul val COVID-19 este urmat de o serie de valuri repetitive mai mici care vor avea loc pe parcursul verii. Aceste valuri, prognozate să aibă un număr scăzut de infecții, vor persista pe parcursul a 1-2 ani, diminuându-se treptat până în 2021.
Autorii au notat că aceste valuri mai mici ar putea depinde de măsurile luate în anumite zone geografice pentru a aplatiza curba virusului, incluzând cele de distanțare socială sau închideri ale afacerilor non-esențiale dar și modalitatea în care aceste măsuri vor fi relaxate de către autorități.
Scenariul 2: Un al doilea, mult mai mare val de infecții va apărea în această toamnă și iarnă
În cel mai sumbru scenariu, și cel mai probabil, potrivit cercetătorilor, primul val de infecții va fi urmat de un al doilea mai mare în toamna sau iarna lui 2020 și unul ulterior mai mic în 2021. La fel s-a întâmplat în cazul pandemiei de gripă spaniolă din 2018 și 2019 și a gripei H1N1 din 2009. Un al doilea val cu mai multe infecții ar însemna că Statele Unite și alte țări vor fi nevoite să reinstituie măsurile de izolare și carantină, au scris autorii.
„Statele și autoritățile ar trebui să își facă planuri pentru cel mai pesimist scenariu”, au adăugat aceștia.
Scenariul 3: Lumea va continua să treacă printr-o „ardere mocnită” a transmisiei coronavirusului
Scenariul final sugerează că primul val de infecții va fi și singurul val. În lunile următoare pandemia COVID-19 va trece la o „ardere mocnită” a transmisiei și a noilor cazuri.
„Deși al treilea model nu a fost văzut în pandemiile de gripă din trecut, el rămâne o posibilitate pentru COVID-19”, au notat experții în raport.
Această posibilitate ar însemna că probabil statele nu vor fi nevoite să impună din nou carantina, dar cazurile și decesele cauzate de coronavirus vor avea loc în continuare.
Fiecare din aceste scenarii ar putea fi influențate de obținerea unui vaccin.
Dar orice asistență pe care producerea unui vaccin ar putea să o ofere în timpul pandemiei va dura mult timp, potrivit autorilor, cel mai rapid vaccin fiind așteptat în 2021.
„Și nu știm ce tip de provocări ar putea apărea în timpul procesului de obținere a vaccinului, care ar putea întârzia apariția acestuia”, au concluzionat oamenii de știință.
Fii primul care comentează