În întreaga Uniune Europeană sunt produse, anual, cantități mari de deșeuri ce duc la pierderi inutile de materiale și energie, precum și la efecte negative asupra mediului, sănătății și calității vieții. Reducerea acestor efecte reprezintă un obiectiv strategic al UE și, potrivit managerului general BRAI CATA SRL, Bogdan Constantinescu, instalațiile complexe de sortare, de tratare mecano-biologică, biogaz și compostare sunt, alături de colectarea separată individuală, cea mai bună soluție pentru un mediu mai curat.
Potrivit Cărții Verzi privind gestionarea deșeurilor biologice în Uniunea Europeană, care există încă din 2008, acestea sunt definite ca „deșeuri biodegradabile provenite din grădini și parcuri, deșeuri alimentare sau de bucătărie provenind din gospodării, din restaurante, firme de catering sau din magazine de vânzare cu amănuntul, precum și deșeuri similare provenite din uzinele de prelucrare a produselor alimentare. Acestea nu includ reziduurile forestiere sau agricole, gunoiul de grajd, nămolul de epurare sau alte deșeuri biodegradabile precum materialele textile naturale, hârtia sau lemnul prelucrat.”
Definiția nu include însă, nici acele subproduse provenite din industria alimentară care nu devin niciodată deșeuri.
Aceeași carte verde definește tratarea mecano-biologică drept „un ansamblu de tehnici care combină tratarea biologică cu tratarea mecanică (sortare)”. Parte din deșeurile rezultate ca urmare a proceselor de tratare mecanico-biologică pot fi valorificate energetic ulterior, datorită puterii calorice a acestora.
Vânzarea compostului si valorificarea biogazului, sursă de venituri suplimentare
„Stațiile de tratare mecano-biologice și stațiile de biogaz dezvoltate în România contribuie la creşterea standardului de viaţă al populaţiei unui județ. Totodată, trebuie luat în calcul şi efectul pozitiv asupra factorilor de mediu prin reducerea emisiilor în apă, în aer şi în sol”, explică managerul Brai Cata SRL, unul din liderii din România, în domeniul managementului integrat al deșeurilor. Bogdan constantinescu susține că instalațiile de sortare, de tratare mecano-biologică, biogaz și compostare sunt proiectate și dimensionate în funcție de cifra populației zonale, de natura deșeurilor menajere, de perimetrul disponibil și de resursele financiare ale firmei contractante din zona respectivă.
Astfel de sisteme au fost implementate până în prezent de autoritățile din Iași, Bihor, Brăila Timiș, Alba, Prahova, Hunedoara, Constanța și Oradea sau de inițiativele private din Prahova, Suceava, Tulcea, Bihor ori Satu Mare.
Este foarte important de luat în calcul faptul că există o varietate a tehnologiilor de tratare biologică și este destul de dificil să se stabilească un cost unic pentru o astfel de tratare, iar acest lucru va depinde de piața disponibilă pentru desfacerea produselor.
Tratarea biologică este necesar să fie aplicată deșeurilor de o calitate suficient de bună pentru a produce compost, care să nu prezinte niciun pericol. Vânzarea compostului poate reprezenta o sursă de venituri suplimentare și, de asemenea, valorificarea energetică prin utilizarea digestiei anaerobe poate constitui o altă sursă de venituri.
„Instalațiile deservesc capacități anuale cuprinse între 30.000 și 90.000 tone de deșeuri”
“Instalațiile de sortare, de tratare mecano-biologică, biogaz și compostare sunt instalații complexe care se amplasează, dupa caz, în sectorul de recuperare a materialelor în vederea reciclării acestora sau pe platformele gropilor ecologice metropolitane. Ele deservesc capacități anuale cuprinse între 30.000 și 90.000 tone de deșeuri care includ fracțiunile: hârtie/carton, PET, plastic, textile, sticlă, aluminiu, biodegrabil etc. Deșeurile obținute din procesul de sortare intră în fluxul de reciclare sau sunt preluate de companii specializate în reciclare. Refuzurile nevalorificabile sunt compactate și transportate la gropi ecologice special amenajate”, a concluzionat Bogdan Constantinescu, manager general BRAI CATA SRL.
Fii primul care comentează