Interpelările verbale, interzise în Consiliul Județean Brașov. Argumentul lui Adrian Veștea: „Aici nu e sală de lectură”

Consiliului Județean i se mai spune Deliberativ (A delibera: a examina, a chibzui împreună, a dezbate pentru a lua o hotărâre – DEX) , sintagmă folosită inclusiv de specialiștii în administrație publică sau drept. Asta înseamnă că în timpul ședințelor de plen, aleșii își spun părerea despre un proiect, mai mult sau mai puțin „expertă”, își prezintă argumentele, uneori se contrazic, pentru că așa este în democrație. 
 
Latura „deliberativă” a Consiliului Județean (CJ) Brașov pare a se fi încheiat joi, după ce șeful administrației județene, Adrian Veștea, cu votul a 21 dintre cei 34 de aleși județeni, a stabilit că interpelările verbale sunt interzise.
Mai  exact, după un dialog cu Erwan Joliff (USR PLUS) – cunoscut drept „Francezul din Cobor” – Adrian Veștea a propus ca de la următoarea ședință, toate interpelările să se facă în scris, iar hotărârea a fost aprobată. Practic, nici un consilier județean nu va mai lua cuvântul în plen, pentru interpelări, un lucru care nu se întâmplă nici în Consiliul Local Brașov și nu s-a întâmplat nici în trecut, în Consiliul Județean Brașov.
 

Cum s-a „aprins fitilul”? 

Un punct suplimentar pe ordinea de zi a Consiliului Județean Brașov a fost proiectul de hotărâre privind aprobarea Ghidului de finanțare a serviciilor sociale asigurate de ONG-uri, asociații și fundații. Înainte de vot, unul dintre consilierii județeni, Marius Stoianovici (USR PLUS), a reclamat faptul că proiectul nu are avizul Comisiei Juridice, din care face parte, iar aleșii din Comisia de Sănătate au dat  un aviz pe WhatsApp. 
 
„Proiectul a fost încărcat la ora 16.00, după ce s-a încheiat ședința comisiei. Eu nu cred că este o procedură OK, știu că a fost în dezbatere publică de două ori, dar nu cred că s-a putut da un vot informat. Atât am avut de spus”, a declarat Stoianovici. 
 
Adrian Veștea a răspuns: „Dacă doriți, se poate amâna. Eu nu am nimic împotrivă, dar va fi nevoie de timp pentru a se putea urma procedurile. A stat o lună jumătate în transparență”. 
Proiectul a fost supus votului și nu a fost contabilizat niciunul împotrivă. 
 
Ulterior, a solicitat să ia cuvântul și „Francezul din Cobor”. Acesta a spus că a discutat cu toate părțile implicate, inclusiv cu ONG-urile.
 
„Amendamentele lor au fost mult mai multe, dar singura propunere care se regăsește în hotărâre este reducerea cofinanțării din partea beneficiarilor de la 15  % la 10 %. Mi s-a spus că legea nu permite mai mult, dar am citit Legea nr. 350 din 2005 și mi-am dat seama că aceasta nu este atât de restrictivă pe cât mi s-a prezentat. Dar, avem în aparatul nostru administrativ niște reguli care par să complice tot procesul. O altă problemă este că dosarele nu pot fi depuse online, chiar dacă ne lăudăm cu digitalizarea în Consiliul Județean. Cred că ar fi timpul să sprijinim mult mai mult serviciile sociale. Mi-aș dori să fim mai curajoși în ceea ce privește externalizarea acestor servicii”, a declarat alesul.
 
În interpelarea sa, Francezul din Cobor a invocat invocat și un material de presă în care era citat președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan. 
 
În replică, Adrian Veștea i-a spus consilierului județean că nu facem aici lectură. Nu suntem la sala de lectură”. 
 
„Punctul a trecut și tocmai l-ați votat. Mai departe, dacă aveți aprecierile faceți-le în scris, ajung la direcțiile de specialitate și cred că aceasta este procedura. Ceea ce scriu unii în presă, mai ales dacă citiți pe internet sunt fel și fel de opinii ale unor oameni”, a mai spus Veștea.
 
Ulterior, șeful administrației județene a stabilit regula interpelărilor scrise. 
 

„Eu mă întreb serios ce fel de democrație este aceasta”

După ședința de plen, Erwan Joliff a scris pe rețelele de socializare că în timpul ședinței „se pare că am reusit să-l supăr pe președintele consiliului domnul Adrian Vesta, în urma unei interpelări în legătură cu ghidul solicitantului pentru fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea de proiecte de asistență socială în județul Brașov pe anul 2021”. 
 
„Am reușit să declanșez și prima mea ”initiațivă indirectă” de hotărâre de consiliul asupra regulamentului intern al consiliul județean. De acum încolo nu mai avem voie la intervenții verbale în timpul ședințelor. Totul trebuie să fie scris. Ni s-a tăiat microfonul.
Știu că-i deranjez în general pe ”boși” și lucru ăsta îl știu de foarte mulți ani. Însă mai știu că nimic nu se schimbă cu plimbatul hârtiilor. Asta se întâmplă de ani de zile în țara noastră cu toate consecințele pe care le vedem în jurul nostru. Politica este un mix de luare de cuvânt, de muncă de investigație și de documentare, de dialog real cu cetățeni și de fapte, multe fapte. Dacă ni se taie în interiorul ședințelor de plen dreptul de a lua cuvântul eu mă întreb serios ce fel de democrație este aceasta. Se pare că de acum încolo va fi și mai multa liniște. Asta este atmosfera, din păcate, în „forumurile democratice” din țara noastră, unde domnește executivul și unde restul este doar de formă”. 
 

„Drepturile și obligațiile unui ales local sau județean nu pot fi îngrădite”

Tot pe rețelele de socializare, Marius Stoianovici a scris după ședință că „interpelarea colegului Erwan Joliff l-a determinat pe președintele CJ, Adrian Veștea, să propună plenului o chestiune aberantă: consilierii județeni, începând cu ședința viitoare, să nu mai poată face interpelări verbale, ci doar scrise! În deruta și perplexitatea momentului, majoritatea controlată de președinte a votat ”pentru” în timp ce eu și colegii mei, evident, împotrivă. Drepturile și obligațiile unui ales local sau județean sunt precizate extrem de clar în Codul administrativ și nu pot fi îngrădite printr-o astfel de hotărâre. Cred că acest gest nu poate rămâne așa!”. 
 
 
 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.