Pe 24 mai 2021 ora locala 7.40, alpinistul roman Marius Purice, sportiv al Federatiei Romane de Alpinism si Escalada si membru al Clubului Sportiv Montan Altitudine, a atins vârful Everest cu altitudinea de 8848,86 metri. Mai sus nu este decat Cerul! Romanul Marius Purice este conducatorul expeditiei High Himalayan International Everest Expedition 2021, expeditie internationala formata din sase alpinisti din USA, Luxemburg, Austria, Africa de Sud si Romania. A fost urmata ruta crestei sud-estice si utilizat sprijinul logistic al High Himalayan Climbing and Expeditions Pvt. Ltd.
Marius Purice are 43 de ani, practică alpinismul de altitudine la nivel de performanță în cadrul Clubului Sportiv Montan Altitudine din Râșnov și este sportiv al Federației Române de Alpinism și Escaladă. El are în palmares: Pico de Orizaba (5.636 m), cel mai înalt Vulcan din America de Nord, Nevado San Francisco (6.018 m.), ca membru al primei expediții românești pe acest munte, Ojos del Salado (6.893 m), cel mai înalt vulcan din lume, ca membru Altitude Expeditions Team, Kilimanjaro (5.895 m), cel mai înalt vârf și cel mai înalt vulcan din Africa, Stok Kangri (6.153 m), Himlung Himal (7.126 m), ca leader al primei expediții românești și al primei ascensiuni masculine românești reușite pe acest vârf.
Râşnoveanu Marius Purice, pe cel mai înalt vârf din lume: 8.848,86 m
Pe 24 mai 2021 ora locală 7.40, alpinistul român a atins vârful Everest cu altitudinea de 8.848,86 metri, cel mai înalt punct de pe Pământ. Marius Purice este conducătorul expediției High Himalayan International Everest Expedition 2021, expediție internationala formată din șase alpiniști din USA, Luxemburg, Austria, Africa de Sud și România. Pentru escaladare a fost urmată ruta crestei sud-estice și a fost utilizat sprijinul logistic al High Himalayan Climbing and Expeditions Pvt. Ltd.
Ascensiunea finală a început pe 23.05. 2021, la ora 8.30 p.m., și a fost încheiată cu succes de Neil Hershman – S.U.A și Marius Sebastian Purice – România pe 24.05 la 6,40 a.m., respectiv 7,40 a.m. Atingerea vârfului a fost făcută cu aport de oxigen suplimentar și cu suportul ghizilor nepalezi Jyamchang Bhote, Pasang Bhote si Rinjin Bhote.
“E o senzație foarte specială”
Un efort considerabil, încununat de succes, o ascensiune reușită, o realizare notabilă urmată de o coborâre rapidă, din cauza vremii nefavorabile, care se înrăutățea.
„A fost greu din punct de vedere fizic. Dar vântul a fost cea mai mare problemă, a rupt toate corturile în C4 – ultima tabără. Am fost singur pe vârf împreună cu un Sherpa. Nimeni altcineva, nici din alte expediții. O senzație foarte specială să stai acolo…doar doi oameni. Am avut mult noroc: sunt încă o mulțime de alpiniști în taberele superioare care n-au prins fereastra de vreme. Și mulți s-au întors din cauza vântului. Și a Covidului” a spus râșnoveanul Marius Purice la revenirea în tabăra de bază.
Fii primul care comentează