Alpinistul Horia Colibășanu a dus steagul României pentru prima dată pe vârful Kangchenjunga

Alpinistul timișorean Horia Colibășanu a reușit în 7 mai prima ascensiune românească pe Kangchenjunga (Nepal, 8586 m), fără oxigen suplimentar și fără ajutor din partea șerpașilor. Printr-un mesaj telefonic, el a spus că lunga „zi de vârf”, care a început la ora 23 (în noaptea de 6 mai) și s-a încheiat 20 de ore mai târziu, când a ajuns în Tabăra 4 după o coborâre de șase-șapte ore. 

„A fost una dintre cele mai grele ascensiuni, dacă nu cea mai grea. Nu se mai termina. Când ajungeai undeva sus parcă mai apărea un munte acolo. Pe vârf era vânt puternic, cred că 70-80 la oră. N-am reușit decât să scot camera și să filmez câteva minute. Am coborât cât am putut de repede. Deja vedeam numai steluțe, pentru că eram deshidratat. Acum sunt destul de ok, cât să cobor”, a transmis Horia.

El a pornit în expediție cu alți doi colegi  Marius Gane (România) și Peter Hamor (Slovacia), însă aceștia nu au mai urcat, având unele probleme medicale. 

Îndrăgostit de Himalaya 

Horia Colibășanu este pasionat de Himalaya , el fiind în numeroase expediții pe acest munte în numeroase expediții. La ultima dintre ele, din 2021, el a fost surprins de o avalanșă la aproape 7.000 de metri, reușind să se salveze și să se întoarcă în siguranță alături de echipa din care făcea parte. Atunci, ei au încercat să abordeze un versant pe care au fost câteva tentative de ascensiune.  

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.