Ghimbăşelul a inundat din nou cartierul Stupini, după o vijelie de câteva ore. S-a lăsat cu aproximativ 150 de gospodării inundate şi cu patru drumuri de acces afectate de apele care au acoperit carosabilul. Primarul Allen Coliban, ajuns în zonă, a declarat că este nevoie de o înălţare a digurilor pe sectorul de la Stupini, iar Primăria are în vedere realizarea Studiului de Fezabilitate. Dar de lucrări va trebui să se ocupe administratorul Ghimbăşelului, adică Sistemul de Gospodărire a Apelor Braşov.
Ajuns în zona inundată din Stupini, primarul Allen Coliban, care în astfel de situaţii are şi atribuţii de coordonare a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, a explicat că inundaţiile au fost provocate, de trecerea peste dig a apelor, pe unul dintre maluri, precum și de spargerea celuilalt mal al digului. Primarul spune că da, este nevoie de intervenţii rapide de ridicare a digului, însă acestea vor trebui realizate de către Sistemul de Gospodărire a Apelor, în calitate de reprezentant Apelor Române- Administrația Bazinală Olt, care administrează şi malurile pârâului.
„Acum intervenim pe ambele părţi ale digului, astfel încât să asigurăm partea de canal, care să preia apele. Din păcate, Codul portocaliu se menţine până mâine la ora 6.00 şi pe măsură ce rezolvăm problemele majore, trecem şi la rezolvarea problemelor din gospodării. Avem cinci motopompe ale Primăriei, care lucrează la scoaterea apei din gospodării, în funcţie de priorităţi. Vorbim de peste 100 de gospodării afectate. Asta este situaţia la ora actuală”, a declarat primarul Allen Coliban, prezent în cartierul Stupini după prânz.
Digurile sunt prea joase pentru atâta apă
Întrebat dacă situaţia actuală putea fi prevăzută – mai ales că nu este nici pe departe prima data când cartierul Stupini este inundat la o ploaie mai puternică, primarul Allen Coliban a spus că, din discuţiile pe care le-a purtat cu specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor Braşov, digurile sunt într-adevăr depăşite de cantităţile de apă de după aceste ploi.
„Am întrebat specialiştii SGA iar aceştia spun că aici capacitatea la care au fost prevăzute digurile a fost depăşită de aceste ploi. Luăm în calcul Studiul de Fezabilitate pentru înălţarea digurilor. Este însă un proiect de care SGA se va ocupa. Din păcate, am învăţat în felul acesta că avem nevoie de înălţarea digurilor”, a spus Allen Coliban.
Edilul mai susţine că sistemul deficitar de canalizare, în cartierul Stupini, nu ar fi o vulnerabilitate care să ducă la aceste inundaţii.
În continuare, Serviciul Voluntar de Situaţii de Urgenţă al municipiului Brașov va rămâne în zonă, pentru a lucra alături de jandarmi şi pompierii de la ISU, la evacuarea apei din gospodării şi subsoluri. O evaluare a pagubelor va începe după aceste operaţiuni, a precizat primarul.
„Echipele rămân deocamdată în dispozitiv, iar după, vom putea vorbi şi de despăgubiri şi inventarieri. Există proceduri, voi avea o discuţie şi cu domnul prefect. Totul e să facem lucrurile într-o ordine firească”, a încheiat primarul Allen Coliban.
Fii primul care comentează