E Ziua Mondială a Curățeniei.  Iată 20 de practici bune pentru mediu, sănătate și buget

De 18 ani, pe 23 septembrie, se sărbătorește Ziua Mondială a Curățeniei, cu scopul de a inspira oamenii să curețe și să învețe să protejeze mediul, prin acțiuni de igienizare, plantare sau reciclare menite să contribuie pe termen lung la conservarea resurselor naturale. Sărbătoarea poate fi extinsă, însă, de fiecare dintre noi, în propriile case și gospodării, mai ales că e vremea perfectă pentru curățenia de toamnă. Totul este să facem acest lucru având grijă de natură, dar și de propriul buget, susține Bogdan Constantinescu, managerul general al companiei de salubritate Brai-Cata. 

Toată lumea face curățenie, în propria casă, pe birou, în mașină sau în grădină, așa că mulți dintre noi nu ne gândim la această acțiune ca la o știință și credem că nu prea mai avem lucruri de învățat la acest capitol. Cu toate acestea, e incredibil cât de multe trucuri pot fi aplicate și câte reguli trebuie respectate în timpul unei curățenii generale, pentru ca natura să fie cât mai puțin afectată. 

Managerul general al companiei de salubritate Brai-Cata, Bogdan Constantinescu, a întocmit o listă de 20 de sfaturi despre curățenie de care poate ține cont oricine și care aduce o schimbare benefică pentru natură și sănătate, dar și mai puține cheltuieli din bugetul de familie: 

  1. Grija față de mediu începe prin colectarea separată a deșeurilor în propriile case, iar acest obicei ar trebui să devină rutină pentru toată lumea. Aceasta înseamnă să selectăm deșeurile reciclabile de care nu mai avem nevoie și să le depozităm separat de cele menajere, funcție de tipul de colectare din zona în care locuim, în două, trei sau patru fracții. Uleiul uzat se colectează în sticle și se predă în unele lanțuri de magazine sau benzinării, pentru a fi reciclat. Altfel, va continua să fie unul din marii poluatori ai apelor. 
  1. Deșeurile de echipamente electrice și electronice nu trebuie puse niciodată la coșul de gunoi, ci trebuie păstrate separat și predate firmelor specializate de colectare. În prezent există și mulți retaileri de electronice care au organizat propriile puncte de colectare la intrarea în magazine. 
  1. Mobilierul care nu ne mai trebuie nu se scoate la marginea drumului, ci trebuie predat operatorilor de salubritate avizați să ridice obiectele voluminoase din zona respectivă. E mult mai ieftin decât să plătim amenda pentru aruncarea ilegală a acestuia. 
  1. Aceeași regulă se aplică și cauciucurilor uzate, resturilor din construcții ori deșeurilor considerate periculoase, care au conținut substanțe chimice sau vopseluri. 
  1. Mănușile de curățare din cauciuc nu pot fi folosite la nesfârșit, pentru că nu e igienic. Interiorul acestora este un loc perfect pentru reproducerea bacteriilor, deoarece este cald și umed. Pentru a le folosi mai mult timp, curățați-le periodic scufundându-le în apă fierbinte cu puțin lichid de spălat și asigurați-vă că s-au uscat complet înainte de a le folosi din nou. 
  1. Dacă vreți să dezinfectați o suprafață și nu aveți soluții speciale, folosiți o jumătate de lămâie, pentru că are proprietăți anti-bacteriene. Frecați cu o jumătate de lămâie suprafața pe care doriți să o dezinfectați, așteptați 30 de secunde, apoi ștergeți cu o cârpă umedă. 
  1. Pentru curățarea podelelor din casă, când s-au epuizat produsele speciale, puteți pune un căpăcel cu apă de gură în 5 litri de apă. Este un antiseptic numai bun pentru curățenia de toamnă. 
  1. La fel de surprinzător, puteți îndepărta urmele de marker permanent cu pastă de dinți. Același produs este ideal și pentru cărățarea bijuteriilor sau tacâmurilor de colecție din argint. Pentru a străluci din nou, acestea se șterg bine cu pastă de dinți, apoi se lasă 10 minute în apă caldă. 
  1. Cu toate că ar trebui să tragă praful, aspiratoarele pot elibera praf, bacterii și alergeni. Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, trebuie să vă asigurați că aspiratorul dvs. are un filtru de aer cu particule de înaltă eficiență (HEPA) și că schimbați sau curățați regulat acest filtru, pentru a evita poluarea aerului.  
  1. Bucătăriile sunt una din camerele de risc ale casei. Zonele în care alimentele sunt depozitate sau preparate pot dezvolta foarte multe bacterii, de aceea e important ca anumite obiecte să fie curățate frecvent: buretele și laveta de vase, chiuveta de bucătărie și suprafață de lucru, zonele din frigider aflate în contact cu  alimentele nefierte sau nespălate – în acest caz nu se recomandă folosirea unor substanțe de curățare, pentru că mirosul acestora poate persista în frigider, ci este suficientă o soluție cu apă și săpun -, mașina de spălat sau cafetiera.

Pentru toate acestea, o soluție la îndemână poate fi preparată cu apă și puțin bicarbonat de sodiu.

  1. Mucegaiul se poate reproduce la baza coșului de gunoi, de aceea e bine ca acesta să fie dezinfectat și dezodorizat cu un produs de curățare sau cu înălbitor.  
  1. Spălați cât mai des prosopul de bucătărie, pentru că pânza respectivă poate adăposti nenumărați germeni, care pot ajunge ușor pe mâini sau pe vasele curate.  
  1. Blendere cu autocurățare sigur nu avem, dar le putem ajuta să se curețe eficient punând în ele puțină apă fierbinte cu lichid de vase și pornindu-le pentru câteva seci de secunde.  
  1. Produsele de curățare antibacteriene trebuie lăsate pe suprafețe timp de 30-60 de secunde înainte de a le șterge cu apă, pentru a fi eficiente. 
  1. Germenii pot trăi pe suprafețe umede sau uscate, până la 3 zile, de aceea suprafețele și obiectele frecvent utilizate – chiar și jucăriile! – trebuie curățate riguros pentru a se împiedica multiplicarea germenilor. 
  1. Asociem termenul de „bani murdari” în legătură cu infracțiunile, dar nu ne gândim că toți banii sunt murdari, la propriu. Studiile au arătat că s-au găsit peste 3.000 de tipuri de bacterii pe bani, iar toate acestea pot provoca intoxicații alimentare, infecții ale pielii și multe alte probleme. Pe lângă spălarea mâinilor după fiecare atingere a banilor, cea mai sănătoasă opțiune este utilizarea cardurilor.

  2. Curățați clanțele ușii cu igienizant sau șervețele, pentru a împiedica multiplicarea germenilor. 
  1. Când spălați toaleta, asigurați-vă că lăsați capacul acesteia astfel încât germenii din interior să nu se pulverizeze în aer sau pe pereții din jur. 
  1. Majoritatea petelor de covor pot fi îndepărtate dacă sunt curățate cât mai curând posibil, înainte ca pata să se usuce. E bine de știut că apa acidulată poate fi un aliat în astfel de cazuri, pentru că dizolvă taninurile și coloranții din fibre. Aceasta se aplică pe suprafața afectată, iar apoi se absoarbe cu o cârpă moale, circular, fără să fie frecată suprafața. 
  1. Aparatul de aer condiționat sau plasele de la ferestre au nevoie, de asemenea, de curățare frecventă, pentru ca aerul care trece prin ele și ajunge în casă, să fie curat. Pentru aceasta, filtrele aparatelor și, respectiv, plasele trebuie spălate cu apă și detergent, apoi trebuie limpezite bine.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.