FOTO VIDEO. Părintele Vasile Olteanu, de la Prima Şcoală Românească, premieră la „aruncatul în ţol” al Junilor Braşovului: „Am scris despre asta în cinci ediţii de carte”

Părintele Vasile Olteanu, fostul director al muzeului Prima Școală Românească, din Șcheii Brașovului, a fost una dintre figurile marcante care azi, în Vinerea luminată, a intrat în jocul Junilor, în ziua în care aceştia au tradiţia „aruncatului în ţol”. Deşi ajuns la o vârstă respectabilă şi cu o experienţă vastă în tot ceea ce înseamnă istoria junilor braşoveni işi braşovecheni, părintele Olteanu a marcat o premieră pentru el: a aruncat pentru prima data „buzduganul” junilor. 

„Am scris despre asta în cinci ediţii de carte – Monografia junilor. Îi iubesc foarte mult pentru că au păstrat aşa ceva – ceea ce este unic în ţară. Ştiţi ce înseamnă aruncarea buzduganului… vestirea Lariilor din epocă precreştină, un element pe care Junii l-au împrumutat apoi în perioada creştină. Împrumutându-l în perioada creştină, relaţia se face în faţa bisericii şi în faţa lui Dumnezeu. De aceea este un moment care s-a păstrat, graţie ajutorului de sus. Eu cred că Dumnezeu de braşovean”, a spus părintele Vasile Olteanu, după prima sa experienţă de acest fel, în Piaţa Unirii din Braşov. 

 

„Aruncatul în Ţol” este o tradiţie a junilor ce are loc în prima zi de vineri de după Paşte, în jurul orei 17.00. Atunci, Grupul Junilor Tineri intră în Piaţa Unirii, cântă Troparul Învierii la Crucea Căpitanului Ilie Birt şi apoi aruncă buzduganul, în timp ce se joacă Hora Junilor. Momentul culminant este aruncatul în ţol.

După ce ultimul june a aruncat buzduganul, vătaful si armaşii vor oferi bărbaţilor din public posibilitatea de a arunca buzduganul în faţa Bisericii Sfantul Nicolae. După ce au aruncat buzduganul toţi bărbaţii care au dorit să participe la această încercare, junii aduc ţolul în care, rând pe rând, toţi junii tineri vor fi aruncaţi spre cer.

 

 

În urmă cu un secol, obiceiul a avut altă smnifiicaţie 

„În trecut Junii Tineri se adunau în ziua de Joi din Săptămana Luminata pe pajiştea, numită de şcheieni, la Poalele Dosului, un pic mai jos de stejarul la rădăcina căruia se credea ca a ascuns coroana Ungariei, regele Solomon. Acolo, junii tineri si familiile lor organizau o mare petrecere la care participau brasoveni din tot oraşul. După ce Junii jucau hora şi se întreceau în aruncarea buzduganului, începea o mare petrecere populară. Apoi junii plecau acasă la armaşul mare, unde junii erau aruncaţi în ţol fie în curtea casei, fie în şură. Cei care nu participau la acest vechi ritual, erau aruncaţi în ţol a doua zi în Piaţa Prundului (azi Piaţa Unirii)“, este explicaţia dată de dr. Alexandru Stănescu, directorul Muzeului de Etnografie Braşov, şi el înşuşi membru al societăţii junilor. 

Un moment important al junilor, fără niciun oficial

La ceremonia din această seară au participat în jur de 200 de persoane. Dacă anii trecuţi, politicienii şi persoanele din administraţia locală se înghesuiau să fie în prim-plan, să dea mâna cu junii şi să arunce buzduganul, de această dată nu a mai fost cazul. Junii nu au avut parte de prezenţa niciunui „oficial”, aceasta fiind acum strict o întâlniree cu comunitatea interesată de tradiţia lor.  

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.