Brașovul se implică și mai mult în ajutorarea refugiaților din Ucraina. Dacă până acum, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri (CATTIA) a fost organizat un sistem de servicii, în cea mai mare parte, pe bază de voluntariat, în curând aici va apărea Centrul „Blue Dot” – care va avea un grup de angajaţi. Centrul va f destinat, în principal, copiilor refugiaţi din Ucraina, iar salariile angajaţilor care se vor ocupa de ei vor fi acoperite printr-un parteneriat al Primăriei Braşov, prin Direcţia de Asistenţă Socială (DAS) cu UNICEF România.
Pentru înfiinţarea Centrului „Blue Dot” va fi nevoie de votul Consiliului Local Braşov, proiectul urmând să fie supus aprobării în şedinţa extraordinară anunţată pentru data de 14 aprilie.
Structura de personal a centrului va cuprinde 2 asistenţi sociali, 1 psiholog, 2 referenți/inspectori și un coordonator, toți salariați.
„Funcţionarea acestui centru este asigurată din fonduri provenite de la UNICEF România, acordate municipiului Braşov sub formă de transferuri voluntare. Această finanţare nu este asimilabilă derulării unor proiecte cu finanţare nerambursabilă, având în vedere că UNICEF este organizaţie care funcţionează la nivel internaţional”, se arată în raportul de specialitate.
Servicii la Centrul „Blue Dot”, pentru refugiaţi:
- informare și consiliere pentru familiile de refugiați – acordarea de informații despre sprijinul și serviciile disponibile pentru refugiați, din partea statelor gazdă, a agențiilor umanitare, a organizațiilor societății civile; acordarea de informaţii despre drepturile garantate de dreptul umanitar internațional, inclusiv cu privire la soluțiile optime de prevenire a separării familiilor care călătoresc împreună;
- servicii de consiliere și sprijin psihologic, pentru copii și pentru părinții sau îngrijitorii lor;
- identificarea și cartografierea prezenței copiilor și familiilor refugiați pe raza teritorială a municipiului Brașov și elaborarea unor mecanisme care să faciliteze accesul acestora la servicii și suport pe termen lung;
- Identificarea femeilor și copiilor cu afecțiuni medicale sau sunt în circumstanțe care presupun asistență specializată;
- Asigurarea unor materiale articole urgente pentru viaţa de zi cu zi (îmbrăcăminte, articole de igienă, pături) pentru femei și copii foarte vulnerabili, inclusiv copii cu dizabilități.
Fii primul care comentează