Turismul montan este în creștere în România, dar asta înseamnă și mai multe accidente. În principal, în astfel de situații, intervin salvatorii montani. Nu de puține ori li se reproșează că ajung destul de greu la intervenții și, într-o oarecare măsură, este de înțeles reacția turiștilor, care pot fi puși în situația de a privi neputincioși cum colegul de tură este rănit, căzut într-o vale, iar ei nu au nici experiența, nici echipamentul pentru a coborî la el, pentru a vedea în ce stare e (asta și pentru a spune mai departe, când sună la 112) sau pentru a-l mai ajuta să își ia o haină pe el.
Explicația întârzierilor a fost oferită Salvamont Județul Brașov:
„După ce echipa de intervenție pleacă spre caz suntem apelați și întrebați în cât timp ajungem în locația în care se află pacientul. Uneori ne sună victimele, alteori persoane din grupul victimei sau aparținători. Dorim să menționăm că intervenim în cel mai scurt timp posibil, dar având în vedere că autospecialele din dotarea Serviciilor Publice Salvamont nu au voie să folosească semnale acustice și vizuale de culoare albastră pentru a avea prioritate în trafic. Suntem nevoiți să ne deplasăm către misiuni ca și cum am merge în vizită la cineva”.
Acest lucru se întâmplă în condițiile în care un minut poate face diferența între viață și moarte, iar în aceste condiții singurul lucru pe care îl pot face salvatorii montani este să se roage ca șoferii să îi lase să îi depășească.
Problema permiterii folosirii semnalelor acustice și vizuale de către autospecialele Salvamont a fost ridicată de mulți ani, însă, până acum, nicio autoritate nu a fost preocupată să legifereze acest aspect.
Fii primul care comentează