Preluarea creșelor de către Ministerul Educației îi nemulțumește pe salariații acestor unități, care spun că din momentul în care nu vor mai fi în subordinea autorităților locale, vor scădea salariile şi vor exista concedieri, pentru că personalul trebuie să se încadreze pe alte normative, mai reduse.
De altfel, în Cluj Napoca, încă din 7 iunie – când au fost publicate normele de aplicare a legii prin care creșele sunt preluate de Ministerul Educației – salariații din creșe au intrat în grevă japoneză. Abia azi, în 18 iulie, o grevă japoneză a fost declanșată și în mai multe creșe din municipiul Brașov.
Nemulțumirile angajaţilor din creşe sunt aceleași: reducerea salariilor cu 30% – 40%, dar și a numărului de îngrijitoare – asta în condițiile în care la creșă ajung copii cu vârsta mai mică de 3 ani.
În acest moment, creșele sunt în subordinea Primăriei Brașov și au statut de unități de asistență socială, ceea ce înseamnă salarii mai mari și sporuri. După se vor aplica prevederile actului normativ amintit, municipalitatea va avea atribuții numai în ceea ce privește infrastructura, iar tot ce ține de resursa umană va fi responsabilitatea Ministerului Educației – exact ca în cazul şcolilor din sistemul primar, gimnazial şi liceal.
Primăria Brașov speră că ministerul se va răzgândi
După ce mai multe creșe din Brașov au intrat în grevă japoneză, Primăria municipiului Braşov a reacționat, prin purtătorul de cuvânt al instituției, Sorin Toarcea.
„Din păcate transformarea creșelor din unități de asistență socială în unități de educație timpurie antepreșcolară are o serie de efecte negative asupra funcționării creșelor din Brașov și din țară, atât în ceea ce privește reducerea personalului de îngrijire de la grupă, cât și în ceea ce privește reducerea salariilor și a sporurilor. Municipalitatea a semnalat, încă din faza de proiect, aceste situații atât în mod direct, la Ministerul Educației, cât și prin intermediul Asociației Municipiilor din România. În același timp, odată cu aceste modificări, municipalitatea nu mai are dreptul de a reglementa funcționarea creșelor, atât în ceea ce privește statul de funcții, cât și nivelul de salarizare. Sperăm ca Ministerul Educației să mai analizeze încă o dată această transformare a creșelor și fie să facă modificările necesare conform propunerilor venite de la autoritățile locale, fie să permită o implicare mai mare a autorităților locale în ceea ce privește funcționarea creșelor”, a declarat reprezentantul Primăriei Brașov.
Dacă la Braşov, mesajul este transmis prin intermediul purtătorului de cuvânt, în timp ce primarul şi viceprimarii nu intră la astfel de „discuţii cu temă negativă”, la Cluj – unde greva japoneză a fost în 7 iunie, a ieșit cu mesaje publice chiar primarul municipiului, Emil Boc (coleg de partid cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu). Boc a criticat trecerea tuturor creșelor în subordinea Ministerului Educației. În viziunea edilului din Cluj, decizia ministerului Educației este greşită, mai ales din cauza faptului că nu permite, primăriilor cu bugete mari să continue administrarea creşelor sau să asigure resurse financiare pentru plata suplimentară a angajaţilor creşelor.
Fii primul care comentează