După Piața Sfatului, propusă pentru reamenajare, Primăria Brașov a început să „redeseneze” și celelalte spații publice din Centrul istoric, promisiunea Municipalității fiind o „schimbare la față” a orașului vechi.
Astfel, miercuri, viceprimarul Flavia Boghiu a prezentat în cadrul conferinței de mediu ce se desfășoară la Brașov studiul „Către o utilizare echilibrată și incluzivă a domeniului public din zona centrului vechi, Brașov”, în care sunt prezentate mai multe propuneri de „regenerare” a zonei istorice a Brașovului.
Printre altele, au fost expuse câteva planșe în care, în spațiile publice din centrul istoric, sunt desenate amenajări și piese de mobilier.
Piaţa Sfântul Ioan, cu scări
De exemplu, în Piața Sfântul Ioan, a fost desenată inclusiv un fel de scară (sau tribună?) lipită de zidul mănăstirii catolice. Pe această „scară” sunt desenați și câşiva oameni, ceea ce înseamnă că, cel mai probabil, această amenajare, care ar acoperi o porțiune din pictura murală ar urma să fie folosită pe post de bancă.
O astfel de propunere are mici șanse să treacă de stadiul de desen, având în vedere că aceasta ar urma să fie lipită de un monument istoric și este greu de crezut că va obține aviz de la Direcția Județeană de Cultură a Județului Brașov.
Ce vor spune specialiștii și brașovenii?
Viceprimarul Brașovului a anunțat în timpul conferinței că „urmează o serie de consultări, în primul rând cu oamenii din domeniu, cu Ordinul Arhitecților, cu Direcția Județeană de Cultură, cu specialiști care să ne dea punctul lor de vedere.
„Apoi, consultări cu cetățenii, care să ne spună cum văd aceștia folosirea centrului istoric, dacă își doresc să facă altfel de activități decât cele care se întâmplă acum acolo, dacă își doresc să folosească mai multe din arterele care sunt acum neutilizate sau cum văd ei că ar trebui să se transforme centrul Brașovului”, a mai spus Flavia Boghiu.
Ce alte propuneri au mai fost făcute pentru Centrul istoric al Brașovului:
- regândirea spațiilor publice astfel încât să-i invite, inclusiv pe brașoveni, să se bucure de frumusețea centrului istoric;
- creșterea numărului de zone în care oamenii se pot odihni și pot admira clădirile din centrul istoric, fie sub forma băncilor și a scaunelor, fie sub forma unor construcții „pretext” (un început a fost făcut cu ansamblul de 5 scaune „Joc urban”, de pe Hirscher), care să le permită celor mici să se joace, iar celor mari să socializeze;
- creșterea numărului de toalete publice;
- plantarea de arbori;
- introducerea categoriei „artă urbană” în programul de bugetare participativă, care le-ar permite brașovenilor să vină cu idei de proiecte, dar și să decidă care sunt cele mai bune.
Vor fi șterse din planșe „columnele” din Piața Sfatului?
Aceste propuneri vin după ce proiectul de regenerare a Pieței Sfatului (stabilit în urma unui concurs de soluții) a fost criticat de mai mulți specialiști și de numeroși brașoveni. De altfel, potrivit unor surse, arhitecții care au gândit conceputul de reabilitare a „kilometrului zero” al Brașovului vor renunța la mai multe amenajări propuse.
Fii primul care comentează