Cu USR la Primărie, se investește serios în modernizarea și extinderea infrastructurii educaționale. Primarii Camelia Bertea (Victoria) și Marian Arhire (Sânpetru) au obținut bani din PNRR pentru dotarea unităților de învățământ cu mobilier nou, materiale didactice și cele mai moderne echipamente digitale pentru elevi și profesori. La Victoria, Grădinița a fost renovată complet, este aproape gata eficientizarea energetică a clădirii Colegiului Tehnic Dr. Al. Bărbat, iar în curând va începe construcția primei creșe din oraș. La Sânpetru, se pregătește construirea unui Centru Educațional și s-a depus proiect de finanțare pentru construirea de la zero a unei școli în valoare de 51 milioane lei.
Mobilier nou şi echipamente IT în toate unităţile de învăţământ din oraşul Victoria, cu bani din PNRR
Proiectul, în valoare de 3.4 milioane lei, este finanțat prin PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă), iar beneficiarii sunt cele trei unităţi de învăţământ care au personalitate juridică: Colegiul Tehnic Dr. Alexandru Bărbat, Liceul Teoretic I.C. Drăgușanu, Clubul Copiilor Victoria.
Până în mai 2024, se vor face următoarele investiții:
● Pachete de echipamente digitale specifice (TIC) pentru dotarea a două laboratoare de informatică și a 43 de săli de clasă: table interactive, sisteme de sunet, imprimante multifuncționale, camere videoconferință, routere wifi, scannere portabile, laptopuri sau sistem all-in-one, plus alte 42 de laptopuri sau sisteme all-in-one pentru fiecare elev și cadru didactic în cele două laboratoare de informatică
● Mobilier și materiale didactice pentru dotarea a: 32 de săli de clasă / de grupă, două laboratoare de științe (fizică, chimie, biologie / multidisciplinar), 8 cabinete școlare (cabinete de consiliere și asistență psihopedagogică, de sprijin, logopedice și alte terapii specifice etc) şi săli de sport, precum și a unui atelier de practică.
“Prin acest proiect, vom oferi elevilor noștri și dascălilor o bază materială modernă, demnă de
secolul în care trăim. Dacă punem la socoteală și proiectele de eficientizare energetică a
clădirilor unităților de învățământ, unele dintre ele începute, altele pe care le vom demara anul
acesta, pot spune că suntem pe calea cea bună în ceea ce privește asigurarea condițiilor
optime în școli și grădinițe, așa cum merită copiii noștri.” a declarat primarul Camelia Bertea.
Eficientizarea energetică a Colegiului Tehnic Dr. Al. Bărbat, o promisiune îndeplinită a primarului Camelia Bertea
Valoarea totală eligibilă este de peste 3.8 milioane euro, din care 3.2 milioane (valoarea fără TVA) finanțate prin PNRR, iar TVA-ul de aproximativ 600.000 euro va fi acoperit din bugetul de stat. În total, se renovează o suprafață desfășurată de 8.735 metri pătrați: școală, sală de gimnastică, atelier școlar, spălătorie, atelier (laborator tehnologic), spații de învățământ pentru activități didactice și de instruire practică și internat.
Lucrările includ termoizolarea exterioară a clădirilor şi acoperişurilor, montarea de ferestre
termopan, instalarea de pompe de căldură şi panouri fotovoltaice, etc. Toate acestea vor avea
ca rezultat nu numai condiţii mult mai bune pentru elevi, dar şi reducerea consumului de energie
cu 30 până la 65%.
“Pentru mine, acest proiect înseamnă că îmi voi putea ține o promisiune: aceea că la Colegiul
Tehnic Dr. Al. Bărbat, unde am fost profesor timp de 24 de ani, copiii și profesorii nu vor mai
îngheța de frig și vor avea condiții decente pentru a-și desfășura activitatea.” a declarat primarul
Camelia Bertea.
Grădinița de pe strada Mihai Eminescu a fost renovată complet
Partea de eficientizare (izolare exterioară, partea de instalații, panourile solare, centrala) a fost făcută cu bani europeni. Iar pentru tot ce înseamnă renovare, dotare, modernizare a interiorului grădiniţei şi a curţii, administrația locală a obţinut fonduri suplimentare nerambursabile de la bugetul național de stat.
Tinerii părinţi din Victoria îşi vor putea duce copiii la creşă
Primarul Camelia Bertea a anunţat că a fost aprobată finanţarea pentru construirea creşei. Este vorba de o creșă de dimensiune medie – pentru 70 de copii – finanțată prin Programul guvernamental de construire creșe ”Sfânta Ana”, derulat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Creșa va fi construită după un proiect tip, elaborat de minister, și urmează să fie o creșă modernă și prietenoasă cu mediul înconjurător, în care energia necesară va proveni parțial din surse regenerabile.
Administraţia locală a depus solicitarea de finanțare în octombrie 2022, împreună cu studiul geologic, topografic și toate avizele solicitate, urmând ca proiectul tehnic și execuția lucrărilor să fie derulate de Compania Națională de Investiții (CNI), iar terenul pe care va fi construită noua creșă aparţine oraşului Victoria. În acest moment, proiectul este în etapa de aprobare a indicatorilor tehnico-economici.
**
Și la Sânpetru, primarul Marian Arhire a demarat atât proiecte de modernizare a școlii și a celor două grădinițe existente, cât și de pregătire a unor noi investiții pentru extinderea infrastructurii educaționale.
Foto: Marian Arhire – Primarul comunei Sânpetru
Dotarea unităților de învățământ cu mobilier și echipamente IT
Recent, primarul Marian Arhire a semnat contractul de finanțare prin PNRR, în valoare de 944.753 lei, pentru dotarea cu mobilier și echipamente IT a Școlii gimnaziale și a celor două grădinițe astfel:
● mobilier școlar: 240 de mese de lucru/scaune și 8 catedre
● dotarea locului de joacă exterior al grădiniței
● crearea și dotarea unui laborator de informatică
● crearea și dotarea unui laborator multidisciplinar
Urmează elaborarea caietelor de sarcini, lansarea licitațiilor și achizițiile propriu-zise.
Centru educațional și o Școală verde de la zero
Primarul Marian Arhire pregătește construirea unui Campus Educațional în centrul localității: o zonă care să asigure toate funcțiunile educaționale necesare unei comunități aflate în plină dezvoltare și explozie demografică: școală, grădiniță, creșă, sală/terenuri de sport, centru cultural, etc.
Ca prim pas, în februarie 2023, a inițiat elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ), care să prevadă funcționalitatea de centru educațional pentru terenul respectiv. În prezent, PUZ-ul este în etapa de consultare publică, termenul estimat pentru finalizarea PUZ fiind decembrie 2023.
În același timp, Marian Arhire caută soluții de finanțare pentru investițiile necesare: luna trecută a depus documentația în vederea obținerii finanțării pentru construirea de la zero a unei Școli verzi, prin programul “Construirea și dezvoltarea unei rețele pilot – Școală verde” din cadrul PNRR. Valoarea proiectului este de 51,7 milioane lei. Luna aceasta urmează să fie publicată
lista proiectelor aprobate.
Amenajarea pe termen scurt a unor noi săli de clasă
La Școala gimnazială se derulează un proiect de mansardare și de amenajare a 4 noi săli de clasă. Se estimează că etapa de autorizare se va finaliza în septembrie, iar noile săli de clasă vor fi gata până la sfârșitul acestui an.
Totodată, au început discuțiile pentru cedarea către Primărie, pe termen lung, a vechii școli – clădire ce aparține Parohiei Ortodoxe – în vederea amenajării altor 6 săli de clasă până la începerea următorului an școlar.
Renovarea Grădiniței cu program prelungit
Sunt în curs de finalizare lucrările de refacere a fațadei și de amenajare a curții Grădiniței cu program prelungit, iar în curând va începe și reamenajarea locului de joacă ce deservește grădinița.
(Articol al USR Braşov)
Fii primul care comentează