1 Martie, Ziua “Zero discriminare”

Ziua “Zero discriminare” este marcată anual la data de 1 martie, la iniţiativa UNAIDS – Programul Naţiunilor Unite pentru HIV/SIDA. Campania “Zero discriminare” se doreşte a fi un apel adresat oamenilor de pretutindeni de a promova şi sărbători diversitatea, toleranţa şi incluziunea şi de a acţiona împreună pentru a pune capăt discriminării.

Tema acestei zile în 2024 este “To protect everyone’s health, protect everyone’s rights”. Astfel, cu ocazia celei de-a zecea aniversări a Zilei “Zero discriminare”, UNAIDS face un apel pentru protecţia drepturilor omului ca o cale spre protecţia sănătăţii pentru toţi, se arată pe site-ul https://www.unaids.org/.

Ziua “Zero discriminare” a fost stabilită de UNAIDS pentru a promova egalitatea şi echitatea pentru toată lumea, indiferent de sex, vârstă, orientare sexuală, etnie sau statut HIV. Cu toate acestea, progresul este în pericol. Atacurile la drepturile femeilor şi fetelor, ale persoanelor LGBTQ+ şi ale altor comunităţi marginalizate sunt în creştere, se menţionează pe site-ul amintit.

Atacurile la adresa drepturilor reprezintă o ameninţare la adresa libertăţii şi a democraţiei şi sunt dăunătoare sănătăţii. Stigmatul şi discriminarea împiedică prevenirea, testarea, tratamentul şi îngrijirea în cazul HIV şi frânează progresul în vederea punerii capăt epidemiei de SIDA până în 2030, spune Winnie Byanyima, director executiv al UNAIDS, citată pe site-ul https://www.unaids.org/. Doar protejând drepturile tuturor putem proteja sănătatea tuturor, se mai arată, între altele, în mesajul acesteia.

Potrivit agerpres.ro, iniţial, campania “Zero discriminare”, lansată de UNAIDS, a pornit de la nevoia de informare şi de sensibilizare a comunităţii în legătură cu HIV/SIDA, pentru a stopa răspândirea infecţiei cu HIV şi a învinge această teribilă maladie. Nivelul scăzut de informare privind HIV/SIDA a dus adesea la discriminarea persoanelor infectate cu acest virus sau bolnave de SIDA. Discriminarea faţă de persoanele cu HIV le face pe acestea să-şi ascundă boala, fapt ce duce, în consecinţă, la răspândirea acesteia.

În 2013, cu prilejul Zilei mondiale de combatere a HIV/SIDA, directorul executiv al UNAIDS, Michel Sidibé, a propus marcarea, la 1 martie 2014, a Zilei internaţionale “Zero discriminare”. Ca simbol al acestei zile a fost ales fluturele. Michel Sidibé a lansat Ziua “Zero discriminare” pe 27 februarie 2014, în cadrul unui amplu eveniment desfăşurat la Beijing, în China. “Răspunsul în faţa SIDA a oferit omenirii lecţii importante de toleranţă şi compasiune”, a declarat Michel Sidibé. “Se ştie că atât dreptul la sănătate, cât şi dreptul la demnitate aparţin tuturor. Lucrând împreună, ne putem transforma, putem transforma comunităţile noastre şi lumea noastră astfel încât să se ajungă la zero discriminare”, spunea atunci directorul executiv al UNAIDS.

Eradicarea SIDA până în anul 2030 este parte integrantă a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă care au fost adoptate în unanimitate de statele membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite în 2015. La 25 martie 2021, Consiliul Coordonator al Programului UNAIDS a adoptat prin consens o nouă Strategie Globală 2021-2026 privind SIDA, intitulată “End Inequalities, End AIDS”, în vederea stopării epidemiei de SIDA ca ameninţare pentru sănătatea publică până în 2030, conform https://www.unaids.org/.

În ceea ce priveşte campania antidiscriminare, numeroase organizaţii promovează activ această cauză prin diferite activităţi, pentru a evidenţia dreptul oricui de a trăi în deplină demnitate, indiferent de vârstă, gen, orientare sexuală, naţionalitate, etnie, culoare a pielii, profesie, educaţie şi credinţă etc.

În 2022, în întreaga lume erau 39 de milioane de persoane care trăiau cu HIV, dintre care 1,3 milioane au fost infectate cu HIV în 2022, conform site-ului https://www.unaids.org/. La nivel global, 46% dintre noile infectări cu HIV în 2022 au fost în rândul femeilor şi fetelor. AGERPRES/(Documentare – Ruxandra Bratu; editor: Doina Lecea, editor online: Alexandru Cojocaru)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.