Festivalul Haferland, care promovează cultura și tradițiile sașilor din Transilvania, va avea loc în perioada 8-11 august, în zece sate din Țara Ovăzului

Festivalul “Săptămâna Haferland”, ediţia a XII-a, cea mai amplă manifestare din România dedicată promovării culturii şi tradiţiilor saşilor din Transilvania, se va desfăşura în perioada 8 – 11 august, au anunţat, miercuri, organizatorii evenimentului, Fundaţia M&V Schmidt şi Fundaţia Tabaluga, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”.

Evenimentele organizate în cadrul festivalului vor avea loc în zece localităţi din Haferland (Ţara Ovăzului, denumire istorică a regiunii care se întinde aproximativ între Braşov şi Sighişoara), respectiv Archita, Saschiz, Homorod, Rupea, Criţ, Roadeş, Meşendorf, Cloaşterf, Buneşti şi Viscri.

“Sunt mândru că avem atâţia participanţi. Satele sunt zece la număr şi ar veni poate şi mai multe, dar am hotărât să lăsăm acum, deocamdată, la zece, este şi o cifră rotundă, şi ne dorim să ne concentrăm să facem maxim de program în aceste zece sate”, a afirmat, în cadrul conferinţei, preşedintele Fundaţiei M&V Schmidt, Michael Schmidt.

Tema ediţiei din acest an a festivalului este “Istorie, tradiţie şi cultură. Ieri şi azi în Haferland”.

“Suntem onoraţi că Săptămâna Haferland se deschide aici, la casa de la Muzeul de la şosea. (…) În jurul familiei Schmidt s-a format o altă familie care contribuie, şi pentru românii din zonă, la readucerea în memorie a ceea ce au însemnat saşii din România, o etnie civilizatoare. Am învăţat multe de la saşi şi învăţăm în continuare”, a declarat conf. dr. Paulina Popoiu, directorul Muzeului Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”

Ediţia din acest an a Săptămânii Haferland are loc sub înaltul patronaj al Alteţei Sale Serenissime Prinţul Philipp von und zu Liechtenstein şi, pentru prima dată, sub auspiciile Familiei Regale a României.

“Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susţinere organizării acestui eveniment cultural”, au precizat organizatorii.

Tot în premieră, festivalul a încheiat un parteneriat cu fundaţia The Duke of Edinburgh’s International Award România, o organizaţie care livrează un program global destinat tinerilor cu vârste cuprinse între 14 şi 24 ani.

Cei care vor ajunge într-unul dintre cele zece sate săseşti participante în program se vor putea bucura de vizitarea unor monumente istorice precum bisericile fortificate, a unor gospodării tradiţionale (printre care proprietatea deţinută la Viscri de Regele Charles), de concerte, baluri şi spectacole cu muzică tradiţională săsească, proiecţii de film, conferinţe cu public, expoziţii, ateliere pentru copii şi adulţi, tururi ghidate, vizite la fermele şi în gospodăriile localnicilor, degustări de produse bio.

“Anul acesta o să fie ceva special la Viscri, o să avem o expoziţie de dangale. Fiecare sat din Transilvania are o danga specială. (…) Va fi o expoziţie realizată de artistul bijutier Sorina Cotea, iar în această expoziţie fiecare danga va avea o explicaţie”, a spus Caroline Fernolend, preşedinta Fundaţiei Mihai Eminescu Trust.

Printre evenimentele ediţiei se numără şi balul săsesc ce va avea loc la Criţ, la care va concerta formaţia germană HighLife. De asemenea, în acest an se sărbătoresc 10 ani de la inaugurarea Casei Kraus, un reper turistic al zonei şi totodată un concept care reuneşte un chalet şi un centru de after school pentru copiii din medii defavorizate din împrejurimi.

Un eveniment de asemenea important va fi şi sărbătorirea a 700 de ani de la prima atestare documentară a Cetăţii Rupea, unul dintre cele mai importante şi mai impresionante monumente medievale din Transilvania, astăzi complet restaurată, care va avea loc în ultima zi a Săptămânii Haferland.

“O noutate a ediţiei este şi faptul că l-am convins pe Peter Maffay ca pe 4 august să ţină primul concert al lui în ţara unde el s-a născut, adică aici în România. De multe ori l-am rugat şi înainte să facă acest concert, dar el, şi mai ales echipa din jurul lui, nu au fost de acord. Acum l-am convins şi o să fie în Piaţa Mare (n.r. – din Sibiu), pe 4 august, concertul lui Peter Maffay aici în Transilvania”, a anunţat Michael Schmidt.

Preşedintele Fundaţiei ADEPT, Cristian Gherghiceanu, a anunţat că la ediţia din acest an a festivalului va putea fi vizitată şi cetatea fortificată din Saschiz, unde lucrările de restaurare se vor încheia la sfârşitul lunii mai.

“Cu puţin noroc la sfârşitul lunii mai se încheie lucrările de restaurare a cetăţii fortificate din Saschiz şi cumva mergem să vedem ce au făcut şi cineva o să explice rolul acestei cetăţi. Pe partea de cultură am vorbit deja cu Asociaţia Femeilor din Saschiz şi vrem să colectăm multe poze vechi şi să facem o expoziţie de fotografie, ca să vedeţi partea de costume, obiceiuri în Saschiz. Bineînţeles vrem să şi gustăm câte ceva, şi anul acesta, după multe discuţii, femeile au decis să readucă în prim plan meniul de nuntă”, a anunţat Cristian Gherghiceanu.

O altă noutate pe care o aduce această ediţie a evenimentului este prezenţa în Consiliul Director al Fundaţiei M&V Schmidt a fostului ambasador britanic la Bucureşti, Andrew Noble.

“Mă bucur foarte mult să fiu membru al acestei familii, nu numai din Fundaţia Schmidt, dar familia Haferlandului. Cunosc foarte mulţi dintre participanţi şi am posibilitatea acum, chiar dacă nu mai sunt ambasador, să particip. (…) Cred că este foarte important că începem aici, într-un loc în care spiritul satului românesc e foarte viu. Sunt satele care sunt în România la baza vieţilor unor milioane de oameni şi în Haferland avem zece sate care redescoperă rădăcinile şi viitorul. (…) Să fiu alături de voi din această perspectivă este un vis pentru un diplomat pensionat”, a declarat, cu umor, Andrew Noble.

La ediţia din acest an a festivalului sunt aşteptaţi circa 10.000 de vizitatori din România, dar şi din ţări precum Germania, Austria, Regatul Unit sau Statele Unite ale Americii.

Săptămâna Haferland este un eveniment iniţiat şi organizat de Fundaţia M&V Schmidt şi de Fundaţia Tabaluga / Peter Maffay Stiftung, organizaţii fondate de muzicianul german de origine română Peter Maffay

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.