Municipiul Braşov a semnat azi protocolul de înfrăţire cu metropola germană Nurnberg, un parteneriat despre care cele două părţi discută de mai bine de zece ani. Evenimentul de semnare, deşi este unul eminamente diplomatic, nu a reuşit totuşi să “îngroape securea războiului (electoral)”. Astfel, liberalii au ales să boicoteze întâlnirea, iar Thomas Şindrilaru, lider al FDGR (formaţiune care face parte din Alianța Electorală Uniți pentru Brașov, alături de USR, Forţa Dreptei şi PMP), a ales să introducă în intervenţia sa, unele mesaje care au politizat discursul.
Invitaţii pentru toţi consilierii locali
Pentru a participa la ceremonia ce s-a desfășurat sâmbătă dimineața la Primăria Brașov, toţi consilierii locali au primit invitații din partea PMBv. De venit, nu au venit toți, însă două dintre partidele reprezentante în Consiliul Local Brașov, respectiv PSD și USR, au avut „delegați”.
La eveniment au fost prezenţi consilierul local Alexandra Crivineanu, din partea PSD şi Beatrice Moraru și George Boroda, din partea USR.
De la PNL, nimeni!
De la PNL… nimeni, nici măcar “neamţul” Werner Braun, chiar dacă spre toți aleșii s-au dus invitații. Liberalii au optat să spună „pas”, deși era vorba de un eveniment ce ține de politica externă a orașului nostru, de relația cu o municipalitate importantă din Germania și, de ce nu? de un parteneriat susținut intens de liberali anii trecuți.
În astfel de situații logica politică spune că lași la o parte orgoliile sau micile clinciuri și prezinți partenerilor externi imaginea unei comunități mature și unite. Dar, acest lucru nu s-a întâmplat la Braşov. Probabil că delegația germană nu știe că un partid a ales să spună “pas” din motive numai de ei înţelese. Probabil că, dacă vreodată primarul orașului Nurnberg va afla, se va minuna de imaturitatea politică a orașului de la poalele Tâmpei, care, în alte condiţii, se promovează ca un oraş în care valorile nemțești ocupă un loc central.
Thomas Șindrilaru (FDGR) a profitat de oportunitate ca să îl “perieze” oficial pe Coliban
Aceasta nu a fost singura scenă „electorală” din timpul ceremoniei. Thomas Șindrilaru, reprezentant al FDGR – una dintre formaţiunile care îl susţin pe Coliban a ținut să-l laude pe actualul primar și să-l „înțepe” pe fostul. El a dat de înțeles că, înainte de anul 2020, oficialii germani erau sceptici că înfrățirea dintre cele două orașe se va realiza cât timp este primar George Scripcaru… o remarcă potrivită, mai degrabă, pentru „politica internă”, nu și pentru cea „externă”. Se dovedeşte însă că aceste „fineţuri” (caracteristice valorilor săseşti) sunt din alt film pentru Thomas Şindrilaru…
De „spiritul campaniei electorale” a fost cuprins și Allen Coliban
De „spiritul campaniei electorale” a fost cuprins și Allen Coliban, care, atunci când a prezentat lista celor care s-au implicat în înfrățirea celor două orașe (una destul de lungă, în care s-au regăsit inclusiv funcționari din primărie, angajați după anul 2020) a „uitat” să îl amintească și pe George Scripcaru – cel care era primar al Brașovului în anul 2014, când a fost aprobată Hotărârea Consiliului Local Brașov privind înfrățirea cu localitatea germană.
Cum liberalii nu erau în sală, pentru a-i reaminti lui Allen Coliban acest lucru, „avocatul” lui Scripcaru a fost reprezentanta PSD-ului în sală: „Nu pot să nu îl menționez și pe fostul primar, George Scripcaru, pentru că și în mandatul lui, eu am putut să ajung la Festivalul Românilor de la Nurnberg și să duc acolo o mică parte din Brașov”, a declarat Alexandra Crivineanu în scurta sa intervenţie.
Cu alte cuvinte, această ceremonie, care trebuia să facă uitate toate micile certuri, a fost folosită de unii dintre politicieni pentru a mai „bate un cui” în talpa adversarilor politici, asta chiar sub ochii oficialilor unui oraș german care, pentru mulți brașoveni, a devenit „acasă”.
1 Trackback / Pingback