Într-un atelier din Ghimbav, Claudiu Dragomir, cunoscut sub pseudonimul artistic Artizen Weidenbach, transformă fierul vechi în opere de artă. Creațiile sale, unele pe care nici nu am fi visat să le vedem în forma pe care el le-o dă, au atras atenția atât în România, cât și peste hotare. Ele pot fi admirate deja în centrul vechi al orașului Ghimbav, la Craiova și în alte localități din România, dar și în Spania. De asemenea, creațiile lui devin deja decorațiuni tot mai apreciate pe domeniile private din țara noastră, diverși proprietari alegând să își amenajeze curțile cu opere personalizate, semnate de Artizen Weidenbach, în tehnica cunoscută ca Scrap Metal Art (Arta fierului vechi reciclat).
Și-a descoperit pasiunea în urmă cu 15 ani
La 40 de de ani, Claudiu a transformat o pasiune descoperită acum 15 ani într-o formă de exprimare artistică unică, combinând creativitatea cu un profund respect pentru mediu dar și pentru istorie, tradiții și tot ce înseamnă cultură și artă.
Claudiu Artizen Weidenbach adună materialele necesare operelor sale din centre de colectare, service-uri auto sau le primește de la prieteni și vecini.
„Am mulți prieteni și cunoscuți, chiar de aici de la noi din Ghimbav și dar și din alte părți, care îmi aduc tot felul de piese vechi. Fac curățenie prin pod, pe la casele bunicilor și dau de astfel de lucruri. Mă sună și îmi spun de ele, iar eu le accept, pentru că știu foarte bine că pot fi folosite pentru ceva. Nimic nu e de aruncat pentru că la mine orice are șansă să devină ceva ce poate fi admirat de oameni”, ne-a povestit Claudiu.
Perseverența este cheia
Claudiu Artizen Weidenbach spune că, deși talentul este foarte important în orice formă de artă, perseverența și munca sunt cheia reușitei. Cel puțin, asta poate susține despre el și evoluția sa în această formă de creație, care se situează la limita dintre artă și meșteșug și spre care nu sunt mulți cei care au deschidere.
Una dintre primele lui lucrări a fost foarte simplă, după cum chiar el spune: un chip realizat din doi rulmenți, un hârleț și o potcoavă. (FOTO) Această primă încercare a deschis însă calea către o serie de „sculpturi realizate din piese auto, unelte vechi și alte obiecte metalice abandonate”.
De asemenea, el își amintește amuzat de unul dintre primii cocoși pe care i-a realizat din piese metalice reciclate. Se știe, de altfel, că cocoșii sunt printre creațiile lui cele mai reușite… Dar a ținut să ne arate și cum i-a ieșit prima operă de acest gen, în comparație cu cocoșul mai recent realizat care stă acum semeț ca decorațiune pe masa din curtea sa.
„Primul cocoș a fost unul chinuit, să știi (nu pare, n.r). Dacă îl pun pe lângă celălalt, zici că a fost făcut de un copil. Dar, asta e… practica îl face pe maestru! E frumos, dar dacă te uiți la el, e rahitic, zici că nu prea a mâncat grăunțe…“, se amuză meșterul din Ghimbav.
Primul cocoș realizat de Artizen WeidenbachCel mai recent cocos realizat de Artizen Weidenbach
Piese vechi, de care nimeni nu mai are nevoie, sunt transformate în opere de artă
În atelierul lui Artizen ai șansa să găsești tot felul de piese metalice mai noi și mai vechi, pe care el le-a atârnat de pereții curții sale, pentru ca atunci când are nevoie să creeze ceva, să le poată vedea mai ușor. Ne-a invitat în zona unde el creează și ne-a arătat câteva dintre aceste materiale. Spune cu drag că unele piese sunt atât de vechi încât tinerii vizitatori care vin la atelierul său să vadă cum își desfășoară activitatea, nici nu știu ce reprezintă acele materiale.
Animale, inimi, motociclete, instrumente muzicale – toate făcute din piese de fier vechi de care nimeni nu mai avea nevoie
Din toate aceste piese adunate de pretutindeni, Claudiu creează figuri impresionante, de la animale și motociclete până la inimi și personaje fantastice. Una dintre lucrările sale remarcabile este o sculptură de taur, realizată din piese metalice reciclate, care a fost prezentată și într-un videoclip pe pagina sa de Facebook.
De altfel, în această perioadă el lucrează tot la un taur, în mărime naturală, care i-a fost solicitat de un privat, pentru decorarea propriei curți.
Operele sale pot fi admirate și spațiul public
Operele lui Artizen Weidenbach au fost expuse în diverse locații din România, inclusiv la Galeria Vollard din Craiova și la târgul de Crăciun de aici.
De asemenea, lucrările sale pot fi admirate în localitatea sa natală, la Ghimbav, unde locuiește și acum. În centrul vechi al orașului pot fi admirate, printre altele, un vultur din piese de fier vechi reciclat, un rinocer, un cal sau un biciclist.
Mai mult, lucrările sale au ajuns și până în Spania, unde sunt admirate în piețe publice.
Fiecare sculptură, care poate cântări de la câteva kilograme la câteva tone, este rezultatul unei munci meticuloase și al unei viziuni artistice. Munca cea mai mare este, așa cum el însuși o recunoaște, în partea de pregătire a pieselor, pentru că ceea ce culege de la platformele de fier vechi, de la prieteni sau de la service-uri auto trebuie în primul rând curățat meticulos. Și pentru asta intervine fie mecanic, fie cu substanțe chimice.
Atelierul lui Artizen Weidenbach, una dintre destinațiile copiilor din Ghimbav, în Săptămâna Altfel
Pentru Claudiu, arta nu este doar o formă de exprimare, ci și un mijloc de a promova reciclarea și sustenabilitatea. El încurajează oamenii să-și descopere pasiunile și să contribuie la protejarea mediului, demonstrând că „reciclarea e o necesitate, nu e un moft” .
De altfel, Artizen Weidenbach nu doar că dă viață metalului abandonat, dar și inspiră o comunitate întreagă să privească dincolo de aparențe și să găsească frumusețea în lucrurile considerate inutile. Acesta este unul dintre motivele pentru care, în Săptămâna Altfel, de exemplu, Claudiu este vizitat la atelierul său de copiii din clasele primare din Ghimbav, pe care cadrele didactice îi aduc aici pentru a le vorbi despre reciclare dar și despre creație, despre artă, perseverență și respect față de muncă. Meșterul îi primește pe toți, cu drag și deschidere, după cum mărturisește chiar el:
„Vin și văd piese vechi, care nici nu știu ce reprezintă, dar află cu ocazia asta, văd cum se pot transforma ele în lucruri frumoase. De fiecare dată când cineva vrea să vină aici, la atelier, și să vadă, eu primesc cu brațele deschise”, spune Claudiu.
Scrap Metal Art – O activitate destul de periculoasă
Deși primește grupuri de elevi din școlile primare, în Săptămâna Altfel, Claudiu nu este foarte convins că ar avea curajul să facă lecții de Scap Metal Art cu copiii, așa cum fac, de exemplu sculptorii clasici, pictorii sau meșterii în lut. Iar motivul este unul care ține strict de siguranță, după cum ne-a povestit chiar el:
„Scrap Metal Art este o artă care pornește de la firul ierbii – adică de la procurarea materialelor din diverse surse. Asta înseamnă că trebuie să mergi pe platformele de fier vechi și să cotrobăi în căutarea unor piese utile, trebuie să le extragi de acolo, trebuie să le pregătești. Numai eu știu de câte răni și accidente am avut parte în acesti 15 ani. Apoi, piesele trebuie pregătite – prin curățare mecanică, curățare cu benzină sau diverse substanțe chimice. Ulterior, ele sunt tranformate în opere, cel mai des prin sudură, dacă nu și prin nituire. Toate acestea sunt proceduri destul de greu de ținut în mână și cu siguranță nu foarte recomandate copiilor”, a explicat Artizen Weidenbach.
Folosim tehnologii de tip Cookie ce permit stocarea de informații pentru a personaliza conținutul și anunțurile publicitare afișate în funcție de interesele și/sau profilul dumneavoastră.Ok
Fii primul care comentează