
Amânată pentru mai multe luni, dezbaterea publică a Planului Urbanistic Genral al Municipiului Brașov a fost dezbătut cu cetățenii luni seara, la Teatrul Sică Alexandrescu. A fost dezbătută prima formă a PUG-ului, cea predată de consultant (Asocierea Synergetics SA și Quattro Design SRL) în luna octombrie a anului trecut. Primarul Brașovului, George Scripcaru, s-a declarat nemulțumit de această formă a PUG-ului, spunând că a fost făcută „de pe Google”. De altfel, de atunci el a spus că suspendă dezbaterea PUG-ul, lansată de fostul primar USR Allen Coliban, motivând că documentația trebuie îmbunătățită.
Cum era de așteptat, participanții la dezbatere s-au împărțit în două tabere: cei care doresc „liber la construcții” – proprietarii de terenuri și dezvoltatorii imobiliari – și „verzii”, care cer mai puține construcții și mai multe spații verzi (aceștia fiind, în mare parte, membri, susținători sau simpatizanți ai USR).
Dezvoltatorii – vocali. „Verzii” – apatici
Dezbaterea a fost dominată de proprietari și dezvoltatori, care au avut cele mai multe intervenții, cealaltă tabără fiind destul de „apatică”, cu intervenții puține și argumentație destul de superficială.
Printre altele, dezvoltatorii s-au declarat nemulțumiți că prin PUG-ul propus de consultant este redusă suprafața intravilanului, ceea ce face imposibilă construirea. Afectați de această propunere erau proprietari de terenuri din Șchei (în spceial de pe dealuri) și Stupini (din zona trecută în planul urbanistic ca fiind inundabilă). De asemenea, au apărut și nemulțumiri legate de introducerea în proiectul PUG-ului a prevederilor Regulamentului de construire în pantă.
De cealaltă parte, reprezentanții consultantului au declarat că este nevoie de o păstrare a identității orașului, iar Șcheiul este reprezentativ pentru Brașov din acest punct de vedere.
„Modul de construire în zonele înalte trebuie reglementat, pentru că acele zone devin vizibile din tot orașul. A construi blocuri pe versanți este altceva decât logica tradițională, pastorală a zonei”, a declarat reprezentanta consultantului, Irina Criveanu.
Totodată, ea a menționat că zonele inundabile din Stipini au fost intruse în PUG având la bază hărțile oficiale de inundabiluitate.
Parcul IUS, readus în discuție de „verzi”
Reprezentanții taberei „verzilor” au cerut, în timpul dezbaterii o serie de clarificări privind zonele verzi, cum ar fi proiectul Parcului IUS (un proiect forte în campania electorală a USR) sau reconversia Platformei Rulmentul. De asemenea, unii participanți din această tabără s-au declarat nemulțumiți de faptul că dezbaterea se face pe marginea unui document care oricum nu mai este de actualitate. Acestora din urmă li s-a răspuns că nu există, încă, o formă modificată a PUG. Toate modificările vor fi operate după ce se va încheia etapa dezbaterii publice (în 14 aprilie) și se va aproba de către Consiliul Local Brașov Raportul final de consultare publică.
De altfel, PUG-ului Brșaovului va mai trece printr-o dezbatere publică, după ce vor fi obținute avizele și acordurile și se va redacta forma finală.
Conform estimărilor reprezentanților Primăriei Brașov, noul Plan Urbanistic General ar putea intra în vigoare în aproximativ 3 ani.
Fii primul care comentează