
Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav are nevoie de o companie aeriană serioasă și de legătura cu un hub, susține rectorul Universității Transilvania din Brașov, prof. dr. ing. Ioan Vasile Abrudan. El a făcut această declarație într-o conferință de presă în care a anunțat implicarea Universității Transilvania din Brașov într-o cercetare sociologică având ca obiectiv identificarea destinațiilor dorite de brașoveni și de cetățenii din județele învecinate.
(link spre cercetare: https://unitbvro.qualtrics.com/jfe/form/SV_8J00DqSCLitm8YK)
„Brașovul are nevoie de o legătură cu un hub și de o linie serioasă. Vorbesc din perspectiva beneficiarului, care așteaptă ca de la Brașov să zboare către o destinație de unde să aibă posibilitatea de a pleca mai departe spre numeroase alte destinații”, a argumentat Abrudan.
Pe de altă parte, deși au existat zboruri spre un astfel de hub, respectiv spre Istanbul – care este și o destinație turistică cunoscută, acestea nu au avut succesul la care se aștepta operatorul sau autirățile brașovene:
„M-aș fi așteptat ca operatorul care avea cursa de Istanbul, să aibă o încărcare bună, peste cea de la Budapeste (care are aproximativ 170 – 180 de pasageri/ zbor, n. red). Dar nu a fost așa, a fost o încărcare mică”, a declarat președintele Consiliului Județean, Adrian Veștea.
De altfel, președintele CJ spune că așteptări mai mari erau și de la zborurile de la Ghimbav spre Milano sau Nurnberg, însă, de multe ori, acestea aveau o încărcare de sub 50%, astfel că „operatorul nu-și putea acoperi cheltuielile”.
Așteptăm să se programeze zboruri și spre Milano, sau alte destinații de Italia
Nu cred că este o idee bună. Aeroportul din Brașov trebuie să rămână un aeroport ocazional, mai ales că e zonă de munte și cu vreme capricioasă o mare parte din an. Brașovul are alte atuuri, nu trebuie transformat cu totul în aeroport. E păcat. Putea rămâne și fără aeroport, ar fi fost mai curată zona.
Cred că oamenii ar trebui să fie mai vigilenți și să nu permită.