
O amplă anchetă coordonată de DIICOT vizează destructurarea unei rețele de criminalitate organizată care ar fi înșelat investitori străini prin intermediul a șase call-center-uri din București și Brașov. Potrivit Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR), aproximativ 300 de persoane urmează să fie audiate în acest dosar.
Miercuri, 9 iulie, polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate, alături de procurorii DIICOT – Structura Centrală, au efectuat 26 de percheziții domiciliare în București și în județele Ilfov, Dâmbovița și Brașov. Ancheta vizează infracțiuni grave, precum constituirea unui grup infracțional organizat, acces ilegal la sisteme informatice, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave și operațiuni ilegale cu instrumente de plată fără numerar.
Conform anchetatorilor, rețeaua infracțională ar fi fost formată la începutul anului 2024, având ca scop obținerea unor profituri consistente prin inducerea în eroare a unor persoane interesate de investiții. Ulterior, grupul s-ar fi extins, fiecare membru primind atribuții clare în cadrul activității infracționale.
Sub acoperirea unor firme fictive, suspecții ar fi pus în funcțiune șase centre de apel, prin care contactau potențiali investitori din țări precum Australia, Austria, Canada, Franța, Belgia, Danemarca, Olanda, Suedia, Spania și Italia. Aceștia ar fi fost atrași prin reclame online înșelătoare, inclusiv cu imagini ale unor persoane publice, spre a completa formulare pe așa-zise platforme de investiții.
În realitate, banii investiți de victime nu ajungeau niciodată în tranzacții reale, iar profiturile promise nu existau. Mai mult, în unele cazuri, victimele ar fi fost convinse să instaleze aplicații de control la distanță pe dispozitivele personale, oferind astfel acces direct suspecților. De asemenea, ar fi fost deschise conturi pe platforme de tranzacționare de criptomonede sau în cadrul unor companii FinTech, conturi preluate ulterior de membrii rețelei.
Fii primul care comentează