Garda Forestieră Brașov: Aproximativ 600 de arbori periculoși, identificați pe Tâmpa. 251 au fost marcați, iar unii dintre ei vor fi tăiați

Comisia constituită la nivelul Instituției Prefectului pentru a inventaria arborii care prezintă un pericol de prăbușire în zona aleilor de Sub Tâmpa a prezentat ieri, procesul verbal la finalizarea evaluărilor făcute în teren.

Conform procesului verbal, în zona parcului Aleea Tiberiu Brediceanu (zona aleilor), comisia a identificat și însemnat/numerotat cu vopsea roșie un număr de 251 de arbori periculoși pentru cetățenii care utilizează parcul și aleile de sub Tâmpa. Arborii identificați aparțin în principal speciilor: frasin, carpen, jugastru, paltin de munte, paltin de câmp, pin negru, pin strob, pin silvestru, tei, castan. La aceștia se adaugă alte sute în fondul forestier. Unii dintre arborii cu probleme vor fi tăiați, alții toaletați.

„Comisia de verificare a identificat aproape 600 de arbori periculoși. Există două categorii de arbori periculoși o categorie de arbori care, din păcate, trebuie efectiv înlăturați, trebuie tăiați în regim de urgență, pentru că prezintă niște caracteristici care fac ca acești arbori să pună în pericol viața oamenilor. Iar a doua categorie este reprezentată de acei arbori care pot fi toaletați astfel încât să fie siguri, să nu reprezinte un pericol pentru cetățenii municipiului Brașov. Din punctul nostru de vedere, al specialiștilor care am format această comisie, urgența este de grad zero, adică nu mai avem timp de pierdut. Trebuie să luăm măsuri imediate cât de repede se poate, dacă se poate chiar zilele acestea, pentru că sunt arbori care stau să cadă dintr-un moment în altul, mai ales în condițiile meteo care se anunță a fi furtuni și cu ploi abundente”, a precizat Florin Nan, reprezentantul Gărzii Forestiere Brașov în această comisie.

Ce au analizat specialiștii

În timpul acestor evaluări, s-au analizat următoarele caracteristici: defecte vizibile structurale cauzate de factori biotici/abiotici (putregai vizibil, vârfuri în curs de uscare fisuri etc.), precum și arbori aparent sănătoși dar care din cauza dimensiunilor considerabile datorate vârstei înaintate, a pantei terenului, a gradului de înclinare și a poziționării acestora pe taluz, prezintă un real pericol pentru siguranța trecătorilor în caz de dezrădăcinare sau rupere.

De asemenea în zonă s-a observat faptul că solul este superficial și scheletic (cu un conținut mare de rocă instabilă) ceea ce  constituie un risc crescut de dezrădăcinări.

Având în vedere faptul că situația constatată se poate modifica sub acțiunea factorilor de mediu de la o zi la alta, recomandarea comisiei a fost ca zona să fie monitorizată în continuare, inclusiv prin  studii  aprofundate care să scoată în evidență defectele interne al arborilor, defecte care nu pot fi identificate vizual.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.