FOTO. Acţiune de curăţare a traseelelor de pe Tâmpa, după prăbuşirile de arbori de la jumătatea lunii martie

Angajații Serviciului Salvamont au început de ieri, degajarea traseelor turistice de pe muntele Tâmpa de arborii doborâți din cauza căderilor abundente de zăpadă din perioada 16.03.2021-18.03.2021. De ieri se lucrează la degajarea potecilor de pe versantul dinspre centrul vechi. Pe versantul sudic, spre Răcădău, sunt sute de copaci căzuți peste potecile turistice.

Primul traseu pe care se intervine este Drumul Serpentinelor, o parte dintre arborii de pe acest traseu au fost îndepărtați. Această intervenție se realizează după ce comisia de inventariere a arborilor periculoşi pentru siguranţa cetăţenilor și a bunurilor acestora de pe raza Municipiului Braşov, stabilită prin Ordinul Prefectului, a finalizat în data de 1 aprilie procedura de inventariere a situației din această zonă.

Comisia formată din reprezentanții Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, ai Gărzii Forestiere, ai ISU Brașov, ai Primăriei Brașov, ai Serviciului Salvamont și ai RPLP Kronstadt, a verificat pe teren în perioada 30.03.2021-01.04.2021, traseele turistice ce străbat aria naturală protejată Muntele Tâmpa. Concluziile acestei comisii au fost că, în această zonă, ca urmare a căderilor abundente de zăpadă de acum două săptămâni, există sute sau mii de arbori doborâţi, rupţi, înclinaţi, care, datorită amplasării sau stării fiziologice, pun în pericol siguranţa cetăţenilor. Cea mai gravă situație este pe una dintre cele mai frecventate trasee turistice, poteca paralelă cu str. Molidului până La Iepure, marcată cu triunghiul albastru, unde sunt zone în care s-au prăbușit toți arborii de pe aliniamentul potecii.

Dacă în cazul versantului nordic, cel dinspre centrul vechi, degajarea traseelor se va derula destul de rapid, în cazul potecilor dinspre Răcădău, lucrările de degajare vor dura câteva săptămâni, din cauza numărului foarte mare de copaci căzuți sau în pericol să se prăbușească.

„Căderile masive de zăpadă din urmă cu două săptămâni au pus la pământ mai mulți arbori din zona masivului Tâmpa. Comisia de inventariere numită de prefect și-a terminat ieri raportul, de astăzi, echipele Salvamont și ale Regiei Pădurilor Kronstadt au putut să intervină pentru degajarea traseelor. Vorbim de mii de arbori, foarte mulți dintre ei pe versantul dinspre Răcădău, a căror degajare va dura următoarele săptămâni”, declară primarul Municipilui Brașov, Allen Coliban.

1 Trackback / Pingback

  1. FOTO. Acţiune de curăţare a traseelelor de pe Tâmpa, după prăbuşirile de arbori de la jumătatea lunii martie – My Blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.