
Marți, 15 iulie, începe examenul național de Titularizare 2025, etapa-cheie în cariera cadrelor didactice din România. Peste 39.700 de candidați din întreaga țară sunt așteptați să participe la proba scrisă, desfășurată simultan în 121 de centre de concurs din cele 41 de județe și municipiul București.
Examenul a început la ora 9:00, iar candidații au la dispoziție patru ore pentru a răspunde subiectelor din disciplinele pentru care s-au înscris. În cazul unor deficiențe de vedere sau alte situații speciale, durata poate fi prelungită cu până la două ore. Autoritățile au anunțat că 33 de candidați din 13 județe și București vor beneficia de condiții adaptate, conform procedurilor Ministerului Educației.
Cine poate deveni titular?
Pentru a obține un post pe durată nedeterminată (titularizare), candidații trebuie să obțină minimum nota 7 atât la proba scrisă, cât și la inspecția la clasă sau proba practică. Pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), este suficient un punctaj minim de 5, la ambele probe.
Dintre cei înscriși, peste 7.400 de candidați sunt absolvenți ai promoției curente, provenind din licee pedagogice, universități și departamente de formare a personalului didactic.
Cele mai căutate discipline
Cele mai multe înscrieri s-au înregistrat pentru:
- Învățământ preșcolar (limba română) – peste 8.300 de candidați
- Învățământ primar (limba română) – peste 6.100
- Educație fizică și sport – peste 3.600
- Limba și literatura română – peste 2.300
- Limba engleză – peste 2.000
În total, proba scrisă acoperă 119 discipline, iar subiectele, traducerile în limbile minorităților și baremele de corectare sunt elaborate de Centrul Național pentru Curriculum și Evaluare. Acestea vor fi publicate, după finalizarea probei, pe platforma oficială: subiecte.edu.ro.
Evaluarea digitală și calendarul rezultatelor
Lucrările scrise vor fi evaluate digitalizat, în centre specializate, constituite la nivel național. Primele rezultate vor fi afișate pe 22 iulie, atât la sediile inspectoratelor școlare, cât și online. Contestațiile se vor putea depune în zilele de 22 și 23 iulie, iar rezultatele finale vor fi publicate în data de 30 iulie.
Repartizarea pe posturi
Candidații care promovează concursul vor fi repartizați pe posturi în funcție de media obținută, în cadrul ședințelor publice organizate în perioada 31 iulie – 1 august de către inspectoratele școlare.
Ministerul Educației asigură coordonarea națională a concursului, iar organizarea este realizată de comisiile județene. Pentru a garanta corectitudinea desfășurării, toate sălile de examen, multiplicare și evaluare sunt supravegheate cu sisteme audio-video.
Fii primul care comentează