
Urșii continuă să facă probleme în zona orașului Săcele, iar locuitorii spun că animalele au tendința să iasă tot mai des la drumul național. Libertatea de acțiune a autorităților locale în aceste situații este destul de limitată: alungarea, relocarea sau, în cazuri excepționale, recoltarea, astfel că problema este, în cel mai fericit caz, atenuată, nu eliminată.
„Avem probleme cu urșii de mai mulți ani. Anul acesta, până acum, capturat trei exemplare adulte, care au fost relocate în Munții Capra. De asemenea, doi pui au fost capturați și preluați de Rezervația de urși de la Zărnești. Sunt urși în fiecare zonă din Săcele, pentru că orașul este amplasat la marginea pădurii”, a declarat primarul municipiului Săcele, Virgil Popa.
Soluția propusă de primarul municipiului: hrănirea urșilor în pădure
Reprezentantul Primăriei Săcele a menționat că în această perioadă sunt monitorizați în jur de 6 urși care își fac apariția la liziera pădurii.
„Pe bună dreptate, oamenii sunt îngrijorați. Din fericire, până acum nu am avut incidente. Urșii sunt alungați frecvent de jandarmi, dar aceasta nu este o soluție. Soluția este alta: gestionarilor fondurilor de vânătoare ar trebui să li se permită să ducă mâncare în pădure, așa cum era permis înainte de anul 2016. Dacă gestionarii fondurilor de vânătoare ar fi lăsați să își facă treaba, cred că problema urșilor ar fi gestionată mult mai eficient”, a mai spus Virgil Popa.
Aproape 1.600 de urși în județul Brașov
Potrivit estimărilor APM Brașov, în urma acțiunilor de monitorizare din perioada aprilie-mai 2025 efectivul populațional la specia urs la nivelul județului Brașov era estimat la 1.568 exemplare
De asemenea, în urma campaniei de monitorizare, în județul Brașov, populația de lupi din județ a fost estimată la 412 de exemplare.
Fii primul care comentează