Asociația Microregiunea Țara Făgărașului, care include localități din județele Brașov și Sibiu dar și cele două consilii județene, Brașov și Sibiu, a fost inclusă în legea vizând gestionarea fondurilor europene 2021-2027. Acest lucru a fost posibil după ce proiectul iniţial de lege, care avea în vedere un singur teritoriu – o zonă Munţii Apuseni, a fost reîntors în plenul Parlamentului, iar la solicitarea deputatului de Braşov, Roxana Mînzatu şi a unui deputat de Botoşani, au fost introduse şi microregiunile Ţara Făgăraşului şi Ţara de Sus (Nordul Moldovei).
Ca urmare, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ITI Microregiunea Țara Făgărașului dar și Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară – Dezvoltare sustenabilă în Ţara de Sus (Botoșani) vor face parte din Programul Național Pilot de Descentralizare prin dezvoltarea teritorială integrată ITI.
Încă trei microregiuni vor benefica de acelaşi statut ca Delta Dunării și vor putea atrage finanțare europeană direct de la Bruxelles
Cele trei teritorii decise prin legea adoptată miercuri – Moții Țara de Piatră (Munții Apuseni, juețul Alba), Microregiunea Făgăraș (cu părți din județul Brașov și județul Sibiu) și Țara de Sus (Botoșani, Iași, Suceava) se alătură zonei Deltei Dunării și zonei Valea Jiului care vor beneficia și ele de acest instrument și pentru care pregătirile sunt începute prin alte mecanisme, spune deputatul Roxana Mînzatu.
„În mandatul meu de ministru al fondurilor europene am anunțat că doresc să avem mai multe teritorii în România unde să aplicăm descentralizarea deciziei finanțării, Investiția Teritorială Integrată – ITI pentru că, în exercițiul financiar 2014-2020, doar rezervația Deltei Dunării a beneficiat de acest tip de mecanism și am mai găsit în pregătire, pe tranziția regiunilor carbonifere, și Valea Jiului. (…) Deci, prin amendamentul pe care l-am formulat și adoptat ieri, în condiții de urgență, cu informații obținute prompt de la primarul Făgărașului, cu disponibilitatea comisiei de buget și susținerea colegilor parlamentari care au semnat amendamentul, am reușit să includem și microregiunea Făgăraș, oficial. Putea fi ratat un moment crucial pentru că desemnarea acestor teritorii este un angajament major al statului român care se ia în aceste luni și care nu mai poate fi făcută peste un an sau doi”, a spus deputatul Roxana Mînzatu.
Care este utilitatea legiferării Microregiunii Ţara Făgăraşului
În continuare, cele trei asociații legiferate și teritoriile acoperite de ele trebuie incluse în Acordul de Parteneriat pe care România îl va încheia cu Comisia Europeană pentru fondurile aferente exercițiului financiar multianual 2021-2027.
„Concret, un buget din alocarea totală a României va fi utilizat strict pentru aceste teritorii iar ele îl vor gestiona, împreună cu ADR-urile de care aparțin, pentru a își co-finanța propria strategie de dezvoltare și pentru a realiza investițiile identificate. Ca ordin de mărime al acestui buget, vorbim de câteva sute de milioane de euro fonduri UE, probabil, pentru fiecare teritoriu”, a precizat fostul ministru al Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu.
Cele trei asociații și ADR-urile Centru și Nord Est vor beneficia de asistență tehnică din fonduri UE pentru elaborarea strategiilor ITI și pentru documentațiile proiectelor care să fie finanțate. Ulterior, după semnarea acordului de parteneriat România – CE 2021-2027, Asociațiile vor lansa propriile linii de finanțare pentru beneficiari publici și privați din zonele lor, în interiorul bugetului alocat, nu vor mai concura cu proiecte din alte zone.
„Fondurile vor putea fi utilizate în domeniile identificate prin strategiile lor dar menționez că infrastructura pentru turism și agrement va fi eligibilă în 2021-2027 și sper ca microregiunea Făgăraș să pună foarte mare accent pe acest tip de proiecte. Eu continui să fac demersuri pentru ca și infrastructura sportivă corelată cu turismul și cu incluziunea socială să fie eligibilă. Desigur, în aceste teritorii se vor putea finanța servicii sociale, educaționale, infrastructura acestora, IMM-urile din zonă dar și modernizări de drumuri sau eficiența energetică a clădirilor”, a declarat deputatul Roxana Mînzatu.
Microregiunea Țara Făgărașului include următoarele unități administrativ-teritoriale:
Județul Sibiu, Județul Brașov, Municipiul Făgăraș, Orașul Victoria, Comuna Beclean, Comuna Cincu, Comuna Comăna, Comuna Drăguș, Comuna Hârseni, Comuna Lisa, Comuna Jibert, Comuna Mândra, Comuna Părău, Comuna Recea, Comuna Șercaia, Comuna Șinca, Comuna Șinca Nouă, Comuna Sâmbăta de Sus, Comuna Șoarș, Comuna Ticuș, Comuna Ucea, Comuna Viștea, Comuna Voila, Orașul Avrig, Orașul Tălmaciu, Comuna Arpașu de Jos, Comuna Boiţa, Comuna Bruiu, Comuna Cârța, Comuna Cârțișoara, Comuna Porumbacu de Jos, Comuna Racovița, Comuna Roșia, Comuna Şelimbăr, Comuna Turnu Roşu.
Sub nici o forma, asta e dictatura peste judetul Sibiu. Cerem de urgenta anularea acestei decizii. Asa ceva se poate face doar pe baza unui referendum si informat fiecare cetatean in paemrte despre consecintele viitoare. ORACTIC JUDETUL SIBIU ESTE DECAPITAT DE STRUCTURILE DE CONDUCERE, ASTA E DICTATURA COMUNISTA SI SCLAVAGISM PTR SIBIU. TREBUIE INFORMAT DE URGENTA LA BRUXELLES, ASTA NU E SUB NICI O FORMA REGIONALIZARE