Situația de la Ambulanța Brașov este una complicată şi se complică pe zi ce trece, existând riscul ca la acest serviciu să se declanșeze oricând un focar de infecție cu noul coronavirus. Situația a fost prezentată în această dimineaă, la Europa FM, de Georgiana Toflea, o asistentă medicală care lucrează la Serviciul de Ambulanță Judeţean (SAJ) Braşov. Ea a precizat că la muncă vin și oameni care au fost infectați, dar după 14 zile nu au două teste negative consecutive, iar acest lucru îl fac pentru că sunt chemați.
„Oamenii vin la muncă pentru că sunt chemați. Legea permite pacienților care au fost infectați să se întoarcă la muncă după cele 14 zile, chiar dacă sunt pozitivi, dar să nu fie simptomatici. Avem o colegă care este în continuare pozitivă, simptomatică, are acea tuse specifică coronavirului, dar a venit la serviciu pentru că a fost chemată. Conform legii, au expirat cele 14 zile. A venit la serviciu pentru că nu mai avem de unde să luăm alt personal”, a declarat asistenta.
Azi negativ, peste trei zile pozitiv
Situaţia este sensibilă şi din punct de vedere al testărilor şi al raportărilor făcute de DSP.
„Avem colegi care sunt suspecți, izolați la domiciliu. Avem medici care au intrat în contact cu pacienți, au venit la servici după ce inițial li s-a spus că sunt negativi, dar după trei zile li s-a comunicat faptul că sunt pozitivi. Este cazul medicului cu care am lucrat și eu”, a explicat asistenta.
Asistenta medicală a avertizat că la SAJ Brașov se poate declanșa oricând un focar de infecție: „Noi facem tot ce putem pentru a ne proteja. Purtăm măști, viziere, mănuși, inclusiv unde ne putem lua masa. Peste tot folosim măști”.
14 zile, perioada maximă de concediu medical pentru COVID, indiferent de starea bolnavului
Georgiana Toflea a ridicat şi problema concediilor medicale pentru COVID-19, prezentând situaţia unei persoane care, după 14 mai prezintă încă simptome specifice coronavirusului, dar nu se poate opune revenirii la muncă. „În acest caz, trebuie să obțină de la medicul de familie un concediu medical pentru orice altă afecțiune, nu pentru COVID. După expirarea celor 14 zile, dacă nu ești OK din punct de vedere fizic și vrei să mai rămâi acasă, poți să îți iei concediu medical, dar pe o altă afecțiune”.
Chestiunea aceasta i-ar pune într-o situaţie dificilă şi pe medicii de familie, dar şi pe cei care necesită prelungirea concediului medical pentru COVID-19, cu un altul, pentru afecţiune diferită. Pentru că ambii vor fi nevoiţi să stea “la limita legii”, pentru a se asigura, în final, că purtătorul virusului nu devine sursă de infecţie pentru alţi colegi sau pentru pacienţi.
„Cred că toate organele abilitate, Departamentul pentru Situații de Urgență, Ministerul Sănătății să vadă unde se greșește. Noi am semnalat situația, dar nu s-a întâmplat nimic. Anchetele se fac foarte greu. Dacă eu am intrat în contact cu o persoană pozitivă mi se face testul în a 7-a zi, perioadă în care vin la serviciu în continuare, cu mască, cu tot ce trebuie”, a mai spus asistenta.
„Oamenii aceștia (pacienţii, n.n) au nevoie de îngrijire medicală”
Totodată, asistenta medicală a spus că numărul de apeluri la Ambulanța Brașov a crescut toarte mult şi ele nu pot fi ignorate, pentru că vorbim de pacienţi cu afecţiuni grave.
„Pe lângă solicitările noastre obișnuite, transferurile interclinice pentru pacienții suspecți sau infectați sunt și alte situații. Este normal ca numărul de apeluri să crească. Avem cardiaci, avem diabetici, care s-au decompensat. Și oamenii aceștia au nevoie de îngrijire medicală”, a continuat Georgiana Toflea.
1 Trackback / Pingback