În acest an Festivalul Clătitelor, urmat de carnaval, are loc mâine, 23 februarie, când amatorii de clătite din toate colţurile judeţului şi chiar ale ţării, vin să deguste din desertul favorit. In acest an este a X-a editie a Fasching-ului!
”Festivalul clătitelor” sau ”Fasching”, după denumirea săsească, este sărbătoarea organizată în comuna Prejmer înainte de intrarea în Postul Paștelui, potrivit calendarului Bisericii Evanghelice. Este unul dintre evenimentele locale preferate ale tinerilor prejmereni care au avut inițiativa reînvierii obiceiului moștenit de la comunitatea sașilor, majoritară în localitate sute de ani, după 20 de ani.
[scrollGallery id=124]
Ce este Faschingul?
Faschingul este o sarbatoare populara ce marcheaza trecerea de la iarna la primavara. Tinerii plecă prin sat, costumaţi în mire şi mireasă, preot, ţigani şi ţigănci, sperietori. Împreună merg în fruntea căruţei în care se află soba pe care se pregatesc clătite. Cu aceasta ocazie, întregul sat este invitat la balul mascat, care se organizează în aceeasi seara. Aici, toata lumea vine îmbracată în cele mai trăsnite costume, iar petrecerea durează până în zori, cu muzica, dans şi concursuri. La balul mascat se danseaza, sunt concursuri, se servesc mancaruri sasesti, precum si… clatite.
Oamenii aşteapta pe la portile caselor sosirea caravanei cu clătite. Băietii costumati pregatesc clătitele, pe care le împart apoi oamenilor întâlniţi pe drum. Clătita are, astfel, rolul unei invitaţii la balul mascat din aceeaşi seară. Mascatii se opresc pe la casele din Prejmer, încingand o horă pe cinste, în care îi antreneaza şi pe săteni.
Pe drum, fetele neatente sunt furate şi “adunate” într-o caruţă, putând fi rascumparate cu tot felul de produse. Tinerii nu se sfiesc să facă demonstratii de îndemanare.
Fii primul care comentează