Braşovul găzduieşte în acest weekend cupa internaţională Veraflor la handbal şi baschet pentru persoane cu dizabilităţi. La competiţie, pe lângă ACSH Veraflor, ce va reprezenta România – formată şi antrenată la Braşov, vor participa şi echipe din Bulgaria, Ucraina şi Turcia.
Competiţia este susţinută financiar de Consiliul Judeţean Braşov, în timp de Primăria Braşov va pune gratuit la dispoziţia echipelor participante transportul adaptat pentru persoanele cu dizablităţi. Intrarea la Sala Sporturilor, pentru vizionarea meciurilor, va fi gratuită, sâmbătă şi duminică.
Handbalul în scaun rulant nu este deocamdată un sport, olimpic, după cum spune coordonatoarea ACSH Veraflor Braşov, Veronica Mîndrescu, însă are toate şansele să devină în curând. De altfel, echipa României, formată în mare parte din sportivii pregătiţi la Braşov a şi participat deja la o ediţie a Campionatului European, în 2019.
Cum a apărut handbalul pentru persoane cu dizablităţi la Braşov, povesteşte antrenorul echipei Veraflor Braşov, Veronica Mîndrescu, cea care în urmă cu şase ani i-a adunat pe sportivii în scaune rulante şi i-a provocat să încerce, nu numai bascehtul – aşa cum erau obişnuiţi, dar şi handbalul:
„Am început acum şase ani, la sala de sport a Universităţii Translvania, cu 3 – 4 jucători. După câțiva ani am ajuns la 14 – 15 jucători. În anul 2019 am participat la Campionatul European, cu un rezultat onorabil”
Cei care practică handbalul în scaun rulant joacă, la fel de bine şi baschet. Pentru ei, sportul este un alt mod de exprimare, după cum spune şi unul dintre sportivi, Ciprian Lezeriuc:
,,Eu am avut un accident în 1998, acum 22 de ani, înainte am practicat sportul de la vârsta de 7 ani, acum am 45 de ani. Sportul este un alt mod de a mă exprima, de a îmi afirma abilitățile, de a fi cu colegii, de a socializa și un alt mod de interacțiune cu ceilalți. După accident a fost o perioadă de tranziție, în care mi-a fost greu să îmi accept dizabilitatea, însă am zis că trebuie să fac pasul ăsta și să încerc orice ar fi, să risc, și să ajung la ce mi-am dorit”, a declarat Ciprian Lezeriuc.
Faţă de handbalul normal, cel în scaun rulat are unele diferenţe de regulament:
- Echipa din teren este formată din 5 jucători de câmp + portar;
- În afara terenului de află 4 rezerve la margine + două rezerve ale rezervelor (utilizabile în cazul accidentărilor grave);
- durata de joc este de 2×20 de minute, cu pauză între reprize;
- poarta are dimensiuni de 1,7 x 3 m, faţă de 2×3 m în jocul normal;
- fault se fluieră în cazul unei izbituri violente din spate sau din lateral, a scaunelor cu care se deplasează sportivul concurent;
- greşeala “semicerc” se fluieră atunci când sportivul se află cu mai mult de o roată a scaunului în interiorul semicercului;
,,În momentul când faci un dribling, trebuie să bați mingea, o pui în poală, îl eviți pe adversar, treci pe lângă el, după care iei mingea și pasezi, dar nu ai voie să o ții în poală mai mult de două rotații ale roții. Dacă durează mai mult, se consideră că faci pași. De asemenea, nu ai voie să stai cu mingea în mână mai mult de trei secunde. Trebuie să te miști foarte rapid. La faulturi trebuie să fim foarte atenți, pentru că sunt persoane care sunt în teren ca să te oprească și mulți te opresc prin fault. Dacă vine din față și vine agresiv, este posibil să te ridici un pic frontal, dar nu poți să cazi în față. Din lateral este la fel de greu să cazi. Dacă vine și te lovește tare din spate, poți să te lovești tare, poți să te accidentezi. Această competiție este foarte dificilă, mai ales că noi, față de alte echipe, din alte țări, avem antrenamentele un pic mai rare, sunt o dată pe săptămână, celelalte țări au de trei ori pe săptămână. Sper, ca pe viitor, să avem și noi măcar de două ori pe săptămână antrenamente. Antrenamentul la acest nivel este foarte intens, un antrenament plăcut, un antrenament cu tehnică, cu forță, cu cardio, cu tot ceea ce trebuie”, a explicat Sorin Alexandru Pară, unul dintre sportivi.
Fii primul care comentează