Ați pregătit compostul pentru plantările de primăvară? Iată patru moduri în care îl puteți aplica pe sol

young plant growing on hand. concept eco environment

Considerat cea mai bună hrană pentru pământ, compostul corect preparat poate da oricărei grădini startul perfect, la început de primăvară. Dacă momentul aplicării acestuia poate coincide cu cel al primelor plantări, modul în care se aplică îngrășământul natural poate fi diferit, de la caz la caz, susține Bogdan Constantinescu, specialist în reciclare și manager general al companiei de salubritate Brai-Cata SRL.

Tot mai multe persoane, atât în mediul urban, cât și în cel rural recurg la compostarea deșeurilor vegetale din gospodării, pentru îngrijirea cât mai naturală a grădinilor de legume sau de flori, a viilor și a livezilor.

„Pentru ca îngrășământul să aducă beneficii maxime, este important să fie distribuit corect pe sol, funcție de fiecare tip de plantație, iar cel mai important este să nu fie aplicat în strat foarte gros”, explică Bogdan Constantinescu.

Managerul general al Brai-Cata SRL spune că există câteva modalități în care poate fi administrat acest tratament natural, astfel:

  • Prin distribuire cu lopata, printre rândurile de plante sau de semințe, pentru a le susține creșterea. În acest caz, tratamentul trebuie însoțit de udare, pentru că, astfel substanțele conținute de compost vor ajunge mai rapid la plantele sau la semințele în creștere;
  • Prin împrăștiere pe toată suprafața solului. Aceasta poate fi, de asemenea, o modalitate bună de hrănire a solului, dacă ulterior amestecul obținut din deșeuri biodegradabile este încorporat în tot solul, prin săpare;
  • Prin amestecarea compostului în stratul din grădină, în care urmează să se facă plantarea, urmată de nivelarea acestuia pe întreaga suprafață și de aerația solului (înțeparea pământului) cu ajutorul unei furci;
  • Prin crearea de mici șanțuri la baza rădăcinilor și presărarea compostului în aceste rigole, astfel încât substanțele nutriționale să ajungă ușor la rădăcini.

„Cantitatea de compost folosită diferă funcție de fertilitatea solului. În mod normal, într-o grădină roditoare stratul de compost de la suprafață nu ar trebui să fie mai gros de 3 cm. Un astfel de tratament poate fi aplicat după fiecare cultură, iar compostul poate fi încorporat prin săpare sau doar prin întoarcere cu furca”, afirmă specialistul în reciclare.

Colectați separat deșeurile biodegradabile!

Deşeurile biodegradabile sunt baza preparării compostului și sunt colectate separat, cu precădere în zonele rurale, unde există recipiente de compostare individuale, dar și în multe din gospodăriile din mediul urban, care permit amplasarea unui compostor.
Din păcate, în mediul urban, cel mai adesea, mai ales în zona platformelor plurifamiliale, acest tip de deșeuri se regăsește în pubelele destinate fracției umede, printre deșeurile mixte reziduale.

Ce poate conține recipientul pentru compost:

  1. resturi de fructe şi de legume proaspete sau gătite;
  2. resturi de pâine şi cereale;
  3. zaţ de cafea sau resturi de ceai;
  4. păr şi blană;
  5. haine vechi din fibre naturale (lână, bumbac, mătase) mărunţite; în cazul in care anumite lanțuri de magazine primesc deșeuri textile, aceste haine vechi este indicat să fie predate centrelor de colectare organizate la nivelul magazinelor respective, pentru evitarea depozitării;
  6. coji de ouă;
  7. coji de nucă;
  8. cenuşă de la sobe (doar atunci când se arde exclusiv lemn);
  9. rumeguş, fân şi paie;
  10. resturi vegetale din curte (frunze, crengi şi nuiele mărunţite, flori uscate);
  11.  plante de casă;
  12.  bucăţi de lemn mărunţit;
  13. ziare, hârtie și carton mărunţite, umede sau murdare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.