Spații moderne pentru două secții ale Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov. Pavilionul de la Sânpetru va fi extins. În Pavilionul central va fi redeschis un centru de recuperare neurologică

Din 1 august, secțiile clinice de psihiatrie din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov își desfășoară activitatea la Sânpetru, în clădirea în care până anul trecut a funcționat Unitatea de Asistență Medico-Socială de Pneumoftiziologie.  Acestea au fost mutate din sediul central al spitalului (aflat vizavi de Colegiul „Andrei Șaguna” Brașov), unde au funcționat din martie 2022, ca urmare a deciziei autorității publice județene de a renunța la clădirea de pe Str. Mihai Eminescu.

Mai exact, în pavilionul de la Sânpetru, Secția Clinică Psihiatrie 1, care dispune de 43 de paturi, este amplasată la etajul clădirii, în timp ce Secția Clinică Psihiatrie 3, având 41 de paturi, se află la parter.

Odată cu această relocare, asistența medicală asigurată bolnavilor din municipiul și județul Brașov diagnosticați cu patologii din sfera psihiatrică se realizează într-un spațiu modern, care respectă întru totul normativele privind condițiile oferite pacienților și personalului medical deopotrivă.

Clădirea de tip pavilionar de la Sânpetru, situată în mijlocul naturii, la poalele Dealului Lempeș, a fost renovată în totalitate de Consiliul Județean Brașov prin intermediul unui proiect cu fonduri europene încheiat în anul 2021.

În urma unor ample investiții care au totalizat 11.169.352 lei, a fost transformată într-un imobil modern şi eficientizat din punct de vedere energetic, care dispune de saloane spațioase cu câte trei, respectiv şase paturi, băi și grupuri sanitare în concordanță cu numărul de pacienți, spații de terapie şi tratament, izolatoare cu circuite separate destinate bolnavilor cu risc infecțios, zone de recreere, facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi, vestiare, băi și spații de odihnă pentru personalul medical, precum și spații necesare desfășurării activității didactice, având în vedere că din colectivul medical fac parte trei cadre universitare care se ocupă de pregătirea studenților și a medicilor rezidenți ai Facultății de Medicină din Brașov.

Încă de anul trecut spațiul din Sânpetru a fost eliberat şi reamenajat pentru a asigura necesitățile cerute de noua sa destinație, însă schimbarea de sediu s-a putut realiza efectiv abia după ce Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie a obținut de la Direcția de Sănătate Publică Brașov autorizația sanitară de funcționare. În acest timp, conducerea spitalului a realizat din bugetul propriu lucrări de amenajare a spaţiilor care până în prezent au totalizat 234.456 lei.

În urma mutării celor două secții ale Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie la Sânpetru, activitatea medicală dedicată pacienților cu probleme psihiatrice acute se desfășoară acum în cele mai bune condiții, care răspund tuturor cerințelor nu doar din punctul de vedere al calității actului medical, ci și sub aspectul infrastructurii sanitare care respectă normativele în vigoare.

Pentru ca relocarea secţiilor să nu creeze inconveniente pentru pacienţi, angajaţi şi aparţinători în ceea ce priveşte conectivitatea cu clădirea Sânpetru prin intermediul transportului public, conducerea Consiliului Judeţean Braşov a făcut demersuri la RATBV, Asociaţia Metropolitană pentru Dezvoltarea Durabilă a Transportului Public Braşov şi Primăria Sânpetru, astfel că traseul liniei metropolitane 412 a fost extins până în faţa spitalului, orarul de circulaţie să fie ajustat în funcţie de programul în ture al personalului şi să fie amenajată o staţie.    

Pavilionul de la Sânpetru va fi extins

Pavilionul de Psihiatrie și Neurologie din Brașov a fost prezentat joi, într-o conferință de presă la care au participat, printre alții, președintele Consiliului Județean Brașov, Serban Todorică, directorul medical al spitalului, dr. Szasz Titus.

Cei doi au anunțat că pavilionul de la Sânpetru va va fi extins, prin construirea unor noi corpuri. În noile spații ar urma să fie mutate secțiile exterioare de la Vulcan și Zărnești. De asemenea, vor fi înființate noi specialități, cum este cazul psihiatriei pediatrice.  

„Mutarea la Sânpetru este un prim pas ce face parte din strategia de dezvoltare a spitalului nostru, având în vedere demersurile Consiliului Județean Brașov privind construirea în această locație a unui corp nou de clădire cu destinația spital de psihiatrie. Astfel, vom avea posibilitatea să acordăm toate serviciile medicale pentru patologia psihiatrică în același loc și să asigurăm servicii medicale și colaborări noi cu alte specialități, și anume psihiatria pediatrică și abordarea domeniului adicțiilor”, a precizat directorul medical dr. Szasz Titus.

Conform explicațiilor președintelui Consiliului Județean Brașov, Șerban Todorică, în această perioadă se lucrează la Studiul de fezabilitate pentru pentru noile corpuri.

Ce se va întâmpla cu spațiile eliberate din Pavilionul central

Prin mutarea celor 2 secții la Sânpetru au fost eliberate două etaje din Pavilionul central al Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov. La aceste etaje, 1 și 2, vor fi amenajate 63 de paturi pentru două secții de neurologie.

Tot în Pavilionul Central va fi redeschis Centrul de recuperare neurologică cu o capacitate de 10 paturi, dar și un centru de recuperare neurologică în Ambulatoriu.

Pe de altă parte, în continuare, în Pavilionul central va funcționa, în continuare, secția de psihiatrie de la etajul 3 (cea existentă în acest pavilion de mulți ani), capacitatea acesteia fiind de 25 de locuri.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.