
Regiunea Podhale, situată în sudul Poloniei, la poalele Munților Tatra, este una dintre cele mai pitorești zone rurale ale țării. Este considerată inima culturală a muntenilor polonezi – Górale (Highlanders) – un grup etnic cu tradiții, port, muzică și dialect distinct. Dacă din această regiune cel mai cunoscut oraș este, cu siguranță, stațiunea Zakopane – un fel de Poiana Brașov din Transilvania, spectacolul vine din Szaflary, o mică comună de lângă celebra zonă comercială de schi a Poloniei, care îmbină tradițiile cu inovația ecologică.
Salwe – sunetul de bucurie care unește comunitatea
Szaflary, situat la 71 de kilometri de Cracovia, în sudul Poloniei, spre granița cu Slovacia, la poalele Munților Tatra, pare desprins dintr-o poveste. Casele tradiționale din lemn și costumele populare nu sunt exponate de muzeu, ci par mai degrabă o parte firească din viața cotidiană.
Deși ai putea crede că absolut totul ține de un marketing arid, o privire mai atentă dezvăluie un paradox fascinant: într-o lume tot mai grăbită și fragmentată, Szaflary a reușit imposibilul – să păstreze vie flacăra tradiției și, în același timp, să devină un pionier al inovației în domeniul energiei verzi.


Foto: Mihaela Parghel


În Szaflary, tradiția nu este doar o noțiune abstractă, ci ea este trăită cu pasiune și mult entuziasm și în prezent. Unul dintre obiceiurile favorite ale comunității este „Salwe” – o tradiție păstrată de generații, cu origini în cultura pastorală și religioasă a regiunii. Obiceiul implică trageri de pușcă, în aer, la diferite sărbători religioase sau evenimente locale de anvergură. Simbolizează unitatea comunității, protecția divină și bucuria comunității de a fi împreună la evenimentele locale de anvergură.
„Este modul prin care tinerii învață să respecte rădăcinile, iar bătrânii regăsesc sensul apartenenței”, spun reprezentanții comunității locale.
Gospodinele care au cucerit Berlinul
Imaginea unei comunități dinamice, dar în același timp dornice să își păstreze rădăcinile este completată și de activitatea remarcabilă a Koło Gospodyń Wiejskich (KGW) Szaflary (Cercul gospodinelor rurale). Acesta este un grup de gospodine locale care, nu doar că încearcă să păstreze și să promoveze rețetele vechi de secole, ci le transformă în instrumente de diplomație culturală.
Ideea unui astfel de grup a pornit în urmă cu șase ani, după cum ne-a povestit Anja, „motorul” acestei mișcări de promovare locală. Inițiativa a venit din dorința de a conecta generațiile mai vârstnice de femei din comunitate, cu cele mai tinere. Și totul în jurul unei pasiuni comune: gătitul după rețete tradiționale.
POVESTEA COMPLETĂ A CERCULUI DE GOSPODINE RURALE DIN SZAFLARII, AICI:
Între timp, gospodinele din KGW Szaflary – 15 la număr, au devenit cele care, de multe ori, întâmpină oaspeții veniți să viziteze localitatea, le prezintă rețetele locale și chiar îi învață să le gătească (foto jos).


Printr-o astfel de experiență a trecut, de curând, și grupul de studenți de la Universitatea Transilvania din Brașov, venit să participe la un proiect de comunicare interculturală organizat de Universitatea Ioan Paul II din Cracovia.

Foto: Mihaela Parghel






În 2024, gospodinele din Szaflary au reprezentat Polonia la prestigiosul târg gastronomic internațional „Internationale Grüne Woche” din Berlin, după ce câștigaseră finala celei de-a opta ediții a competiției culinare a regiunilor, „Bitwa Regionów”, în 2023. Sub sloganul „Polonia are gust”, standul lor a fost o adevărată ambasadă gastronomică, cucerind publicul cu preparate tradiționale precum pierogi umpolut cu ficat de gâscă szaflariană și brânzeturi coapte sau afumate, din lapte de capră.



Foto: Mihaela Parghel
Promotoarele localității și susținătoare ale comunității locale. Totul în regim se voluntariat
Dar activitatea KGW nu se oprește aici. Sub deviza „Natura din bucătărie”, gospodinele au organizat până acum și ateliere pentru copii și tineri, precum „Leśna przygoda” („Aventura pădurii”), unde au promovat alimentația sănătoasă și folosirea resurselor locale.
De asemenea, munca lor, este un mod de a promova comunicarea interculturală cu grupuri de vizitatori venite din alte regiuni din Polonia sau din Europa, după cum a explicat Katarzyna Drag, coordonatorul Biroului Erasmus de la Universitatea Papală Ioan Paul II din Cracovia. (VIDEO jos).
Implicarea Cercului Gospodinelor Rurale în comunitate merge dincolo de lucrul în bucătărie. Pentru că munca lor este exclusiv una voluntară, toate veniturile care apar sub formă de donații merg întotdeauna spre cazurile sociale.
„Anul trecut, ele au reușit să mobilizeze comunitatea pentru a aduna suma necesară unui localnic ce se confrunta cu o boală gravă și avea nevoie de o operație care costa mult peste ce își putea permite. Ele au reușit să adune o bună parte din sumă și l-au ajutat să treacă peste acest moment”, povestește profesorul Piotr Drag, de la Universitatea Ioan Paul II din Cracovia (Universytet Papieski Jana Pawla II).
Viziune de viitor – Szaflary, pionierat în energia geotermală
Și totuși, Szaflary nu înseamnă doar folclor și obiceiuri. În ultimii ani, localitatea s-a remarcat ca pionier în energie geotermală.
În anul 2023 localitatea a devenit, practic, epicentrul unei revoluții verzi: forarea celui mai adânc puț geotermal din lume – proiectat pentru a ajunge la 7.000 de metri adâncime, s-a oprit deocamdată, luna trecută, la 6.103 metri.
Proiectul, finanțat de Fondul Național pentru Protecția Mediului și Gospodărirea Apelor, are o valoare de 130 milioane de zloți polonezi (aproximativ 25 de milioane de euro, după cum spune viceprimarul Slawomir Furca). Proiectul vizează reducerea drastică a emisiilor de carbon prin utilizarea apei geotermale pentru încălzirea locuințelor și generarea de electricitate.
Și totul pentru că Szaflary este „cea mai fierbinte localitate din Polonia, pe timp de vară”, după cum mai spune viceprimarul.
Cu o rețea de 76 de kilometri și peste o mie de conexiuni planificate în Szaflary și localitățile învecinate, proiectul e și un mod de a demonstra că inovația poate fi implementată cu succes chiar și în cele mai tradiționale comunități.


Proiectul este deocamdată la început, după cum spun reprezentanții autorităților locale, însă primii pași sunt promițători, iar acest lucru a făcut ca, la început de 2025, sistemul de exploatare a apelor termale să treacă la etapa de extindere a rețelelor.
Proiectul beneficiază de sprijinul financiar al Guvernului polonez, care acoperă integral costurile de implementare. Rețeaua geotermală proiectată se întinde pe aproximativ 76,2 km, deservind localitățile Szaflary, Zaskale, Bór și Bańska Niżna, și include aproximativ 1.070 de conexiuni în 25 de districte.
Așadar, Szaflary demonstrează cum o comunitate rurală poate deveni un model european de sustenabilitate, fără a renunța la identitatea sa. Localitatea îmbină tradiții vii, precum „Salwe” sau „conectarea generațiilor, în bucătărie” – după cum obișnuiesc să glumească gospodinele din KGW, cu inovații în domeniul energiei verzi – precum forarea celui mai adânc puț geotermal de pe continent. Iar acestea, împreună, construiesc un model realist de comunitate funcțională în Europa de azi.
Fii primul care comentează