În perioada 27 – 29 martie 2013, braşovenii şi basarabenii din Braşov vor celebra 95 de ani de la Unirea din 1918, prin participarea la o serie de activităţi culturale, reunite sub numele de „Basarabia – File din poveste”.
Ziua de 27 martie 1918 are o semnificaţie istorică majoră, prin contribuţia pe care a avut-o la definitivarea unităţii naţionale româneşti, când la sfârşitul Primului Război Mondial, într-o atmosferă de mari frământări dar şi de entuziasm naţional, Sfatul Ţării hotăra că Basarabia “de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama sa, România”.
Acţiunea „Basarabia – File din poveste” se află la prima ediţie sub această formă şi are ca principal obiectiv promovarea culturii şi istoriei româneşti prin atragerea şi implicarea comunităţii braşovene şi basarabene din Braşov în activităţi comune. Proiectul a fost iniţiat de către Organizaţia Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni în colaborare cu Depoul de Artă Urbană, Asociaţia de Dezvoltare LINK şi PRIME Braşov, în parteneriat cu Primăria Municipiului Braşov.
Organizaţia Studenţilor Basarabeni şi Bucoveni este o organizaţie non-guvernamentală care are drept scop educarea în spirit naţional democratic şi proeuropean, a tinerilor basarabeni aflaţi la studii în România, iar «Basarabia – File din poveste» reprezintă un mijloc prin care aceştia se pot exprima, interacţiona şi dezvolta relaţii interumane strânse şi durabile cu studenţii şi comunitatea braşoveană, a declarat Doiniţa Jugaru, Preşedintele OSBB Braşov.
Seria evenimentelor va debuta miercuri, 27 martie 2013, începând cu ora 12.00, în Piaţa Sfatului, cu expoziţia „Povestea Basarabiei, povestită de braşoveni”, în cadrul căreia va fi expusă o serie de colaje cu fotografii şi lucrări pe această temă, realizate de elevii Liceului de Artă din Braşov.
La ora 12.30 se va desfăşura momentul culminant al festivalului, Hora Unirii, la care sunt invitaţi să participe studenţi basarabeni şi români, reprezentanţi ai instituţiilor şi asociaţiilor, importanţi oameni de cultură, personalităţi din mediul academic, ziarişti, analişti, atât din România, cât şi din Republica Moldova şi toţi braşovenii care doresc să îşi exprime respectul pentru semnificaţia istorică a acestei zile. În aceeaşi zi, la ora 19.00, braşovenii şi basarabenii sunt aşteptaţi la Centrul Cultural Reduta, pentru a asculta „Povestea muzicală basarabeană” cântată de către Elena Javelea, Serj Kuzenkooff şi Irina Remesh.
Joi, 28 martie 2013, este ziua dedicată recitalului de „Poezie din bucatele Basarabiei”, la Bistro de’l Arte, unde participanţii vor avea ocazia să facă o călătorie culinară în bucătăria basarabeană.
Vineri, 29 martie, va continua seria manifestărilor culturale cu o dezbatere pe tema „Viitorul Basarabiei”, care va avea loc la ora 11.00, în clădirea Prefecturii, iar de la ora 19.00, vor fi relatate la Pizza Roma (Piaţa Sfatului Nr. 6), şase poveşti ale Basarabiei de zi cu zi în cadrul „Povestea Basarabiei din ochii noştri”.şi ai Liceului Petru Rareş din Feldioara.
Fii primul care comentează