Proiectul noii legi a adoptiei ajunge în Senat pe 4 aprilie

Asociaţia Catharsis Braşov contribuie la noul proiect de lege a adopţiilor
DSCF8100

33 de ONG-uri care din domeniul protecţiei copilului vor prezenta, în 4 aprilie, în Comisia Juridică a Senatului, un nou proiect de Lege a adopţiilor, cu propunerea de abrogare a actualei Legi nr. 273/2004  republicată în 2012. Unul dintre cele 33 de ONG-uri care susţin aprobarea unei  noi legi a adopţiilor este Asociaţia „Catharsis” din Braşov. 
Potrivit preşedintelui Asociaţiei Catharsis, Azota Popescu, noua lege propusă spre aprobare este una „radicală”, iar în cazul în care va fi aprobată în forma propusă, ar permite scurtarea şi simplificarea procedurii adopţiei.

Printre prevederile cele mai importante, care ar creşte numărul adopţiilor, scurtând procedura sunt următoarele:
  • posibilitatea ca bebeluşii abandonaţi la naştere să fie adoptaţi direct din maternitate, înainte de transferarea în instituţiile de ocrotire, la asistenţii maternali şi în centrele de plasament. 
  •  prelungirea termenului de valabilitate a certificatului care  atestă dreptului unei familii să adopte un copil, până la încheierea procedurii adopţiei. Potrivit actualelor reglementări, acest document este valabil un an. De cele mai multe ori, proceda adopţiei depăşte acest termen
  •  încuviinţarea adopţiei să fie dată de rudele până la gradul al treilea (până la unchi şi mătuşi), iar acordul să se solicite doar acelor persoane care au legătură directă cu minorul adoptabil.
Legislaţia în vigoare prevede că acordul trebuie dat inclusiv de către rudele de gradul al IV-lea, adică  stră-străbunici, stră-strănepoţi copiii nepoţilor de frate sau soră sau verişorii. „Multe rude nici măcar nu ştiu că în familia extinsă există un copil abandonat. În acelaşi timp, pentru asistenţii sociali ai minorului în cauză este un adevărat calvar să identifice aceste rude multe fiind plecate în străinătate”, argumentează susţinătorii noii legi;
  • familiile din ţările Uniunii Europene sau din alte state semnatare a Convenţiei de la Haga privind protecţia copiilor pot adopta minori din România. Susţinătorii acestei măsuri spun că în acest mod, copiilor care au împlint opt-nouă ani, dar şi celor de etnie rromă sau a celor cu dizabilităţi, care nu pot fi adoptaţi în România li se va oferi şansa de a-şi găsi o familie.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.