„100 România”, în Piața Sfatului până la sfârșitul anului. Simbolul Centenarului Marii Uniri a fost dezvelit în ziua reunirii Basarabiei cu România

Foto: Primăria Brașov
La exact 100 de ani de la Reunirea Basarabiei cu România, în Piaţa Sfatului din Braşov a fost dezvelit simbolul Centenarului Marii Uniri: cifra 100. Prim acest eveniment a fost deschis oficial evenimentul „100 de ani de Basarabia file din poveste”, organizat de Asociaţia Tinerilor Basarabeni, cu sprijinul Primăriei Braşov şi al Agenţiei Metropolitane Braşov.
Prin acest gest, organizatorii şi-au dorit să amintească faptul că în 27 martie 1918, Basarabia a fost prima provincie care s-a unit România, gest urmat ulterior de Bucovina (în luna noiembrie a anului 1918) şi de Transilvania, Crişana şi Banat (în data de 1 Decembrie 1918).
Emblema Centenarului Marii Uniri din Piaţa Sfatului are o lungime de 2,7 m şi o înălţime de 1,5 m şi va fi aprinsă în cursul nopţii şi va sta la Braşov până la sfârşitul anului.
Evenimentul „100 de ani de Basarabia file din poveste” a fost prezentat joi, într-o conferinţă de presă, la care a fost prezentă şi o profesoară de istorie de la Colegiul Naţional „Dr. Ioan Meșotă” din Brașov, Maria  Stati, a afirmat că, de jure, unirea Basarabiei cu România este valabilă, având în vedere că actul normativ adoptat acum 100 de ani  de Sfatul Țării de la Chișinău nu a fost anulat de o instanță legitimă.

Programul complet al evenimentului „100 de ani de Basarabia file din poveste”:

25 martie 2018
Concert Extraordinar – Orchestra de Muzică Populară „Folclor” Teatrul Sică Alexandrescu Organizator Rotary

Asociaţia Trinerilor Basarabeni şi Primăria Municipiului Brov

27 martie 2018
  • Conferința de presă la Primăria Braşov cu anunţarea listei de evenimente organizate pentru celebrarea a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România
  • Deschiderea evenimentului în Piaţa Sfatului: dezvelirea Cifrelor volumetrice
  • Împărţirea tricolorului în Piaţa Sfatului
29 martie 2018
  • ora 18.30:  Prezentare de bucate – Bistro de l’Arte
3 1  martie 2018
Kruhnen Musik Halle
de la ora 20.00: Miss Basarabia, Concert Irina Rimes, Stand Up, DJ Skanner

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.