Noua sală este amenajată în fostul Cinematograf „Patria”, iar reprezentanţii municipalităţii braşovene estimează că lucrările de construcţie se vor termina luna viitoare. Sala, cu o capacitate de 500 de locuri, va avea o acustică perfectă, iar artiştii vor evolua pe o scenă încălzită.
Fostul cinematograf a fost extins la trei corpuri de clădire. În corpul A va fi sala mare de spectacole cu o capacitate de 500 de locuri şi cu un foaier la etaj, în corpul B va fi un foaier pentru orchestră, iar în corpul C vor fi cabinele pentru solişti şi dirijor, dar şi spaţii de depozitare. [scrollGallery id=55] Noul obiectiv a fost gândit ca un complex cultural, ce va găzdui spectacole oferite în stagiunile Filarmonicii Braşov, concerte matinale gratuite ale Filarmonicii, recitaluri camerale dar şi proiecţii film şi expoziţii.
Reamenajarea fostului cinematograf au început în luna decembrie a anului 2011, iar oficialii Primăriei Braşov spuneau atunci că ar putea fi terminate în 12 luni, astfel încât concertul de Crăciun din 2012 să se defăşoare în noua sală. Acest lucru nu a fost posibil din cauza unor probleme la structura de rezistenţă, ce au fost descoperite de constructori, astfel că în momentul de faţă, lucrările sunt executate în proporţie de 84-85%. Primarul Braşovului, George Scripcaru a anunţat că din stagiunea următoare, care începe în luna septembrie, „Filarmonica din Braşov va susţine concertele în noua sală”.
Clădirea era subredă
„La sala mare a fost nevoie de efectuarea unor ample lucrări refacere a structurii de rezistenţă. Astfel, termele (grinzile transversale – n.red) au fost consolidate cu beton precomprimat şi întările cu plăci din fibră de carbon”, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea. Apoi, precizat el, au început lucrările de transformare a fostei săli de proiecţie în sală de spectacole:
· pe pereţi şi tavan, s-au montat structurile metalice pentru crearea fondului acustic;
· acum se instalează plăcile din lemn şi rigips. „Designul pereţilor şi tavanelor, dar şi forma plăcilor au fost proiectate astfel încât sala de spectacole să se atingă un nivel optim de acustică”, a explicat Toarcea. Mai precis pereţii şi tavanul din zona scenei sunt placaţi cu panouri din lemn. Pe porţiunea cuprinsă între scenă şi peretele opus acesteia (cel de la intrarea în sală) se aplică plăci de rigips, iar pe peretele de la intrare se vor monta panouri din lemn;
· se lucrează la realizare scenei, care va fi din beton, dar cu sistem de încălzire în pardoseală, apoi se va monta parchetul. În ultima fază şi se vor aduce proiectoarele şi corpurile de iluminat şi se vor monta fotoliile.
Prin realizarea acestei investiţii, a spus George Scripcaru,: „Braşovul va avea o sală de concerte aşa cum merită un oraş care şi-a propus să devină capitală culturală europeană în 2021”.
Reprezentanţii municipalităţiiau precizat că sunt în curs de finalizare şi lucrările la celelalte componente ale proiectului:
· în proporţie de 97% au fost finalizate lucrările la sala de audiţii, la sala de repetiţii, la lift, la scările de accces şi la camera unde va fi centrala termică. A mai rămas de pus covorul din PVC din foaierul mic, de amenajat scena de lemn din sala de audiţii, de montat corpurile de iluminat şi de montat balustradele de la scări.
· în foaierul mare (unde a fost holul şi casa de bilete a fostului cinematograf), lucrările, a anunţat Toarcea, sunt executate în proporţie de 95-96 %. Aici s-au consolidat stâlpii de rezistenţă, a fost montată pardoseala din plăci de calcar au fost terminate zugrăvelile, urmând a se monta tapetul de pe stâlpi şi corpurile de iluminat.
Fii primul care comentează