GALERIE FOTO/ Concert de probă. Noua sală de spectacole a Filarmonicii a trecut proba de acustică

 DSC_1221_imaginea 1

Artiştii Filarmonicii Braşov au susţinut ieri un miniconcert în sala mare şi în cea de concerte pentru muzica de cameră, amenajate in noul sediu, de la fostul Cinematograf Patria. Spectacolul a fost unul de „probă” scopul fiind verificarea acusticii, care spus artiştii, este perfectă.  Artiştii Filarmonicii spun că noua sală poate fi considerată una dintre cele mai performante din România, din punct de vedere al acusticii.
Noul sediu al Filarmonicii va fi inaugurat, cel mai probabil, în luna septembrie când va avea loc un concert inaugural, înainte de deschiderea stagiunii. Până atunci mai sunt de realizat unele finisaje şi de montat scaunele.

„După părerea mea, la ora actuală este una dintre cele mai bune acustici din ţară . Suntem supermulţumiţi. Sună perfect, am întâlnit săli cu acustici atât de bune doar turneele pe care le-am făcut în ţări ca Germania, Spania sau Japonia. În viitor va trebui să ne schimbăm stilul de interpretare. În celelalte săli din Braşov eram envoiţi să «forţăm» instrumentele, dar aici fiecare atingere se aude perfect”, a declarat Tudor Mihai, instrumentist al Filarmonicii Braşov. 

[scrollGallery id=81]
Proiectul de reamenajare a fostului Cinematograf Patria a fost gândit ca un complex cultural, cu o sală de spectacole având capacitatea de 458 de locuri şi scenă cu suprafaţa de 185 de metri pătraţi (pe care vor putea evolua 80 de artişti), o sală de audiţii cu 53 de locuri, în care se poate realiza şi proiecţii de film, spaţii expoziţionale şi administrative. 

Investiţia este finanţată prin POR 2007-2013 – Polul de creştere Braşov. Valoarea totală a proiectului este de 8.776.323,80 lei, din care 98 % este asistenţă nerambursabilă. 

Descriere proiect: 

  • Au fost executate lucrări pentru consolidarea structurii existente, înlocuirea şi refacerea finisajelor şi a instalaţiilor, recompartimentare, realizarea izolaţiei fonice, eficientizarea termică a clădirii şi alte dotări specifice;
  • A fost amenajată o sală de audiţii, una de repetiţii, la lift, scări de acces şi cameră pentru centrala termică. În sala mică (foto jos), reprezentanţii municipalităţii vor să amenajeze o cinematecă unde să ruleze filme de artă, iar accesul să se facă în baza unui abonament;

DSC_1207sala mica

  • Foaierul mare (unde au fost holul şi casa de bilete ale fostului cinematograf), lucrările sunt executate în proporţie de 98%. Aici s-au consolidat stâlpii de rezistenţă, a fost montată pardoseala din plăci de calcar, au fost executate zugrăvelile şi urmează a fi montat tapetul de pe stâlpi şi pe casa liftului;
  • Sala Mare – lucrările de consolidare au depăşit complexitatea estimată iniţial. Grinzile transversale au fost consolidate cu beton precomprimat şi întărite cu plăci din fibră de carbon, care măreşte cu 50% portabilitatea acestora. Apoi, pe pereţi şi tavan, s-au montat structurile metalice pentru crearea fondului acustic şi au fost montate  plăcile din lemn sau rigips. Pereţii şi tavanul din zona scenei sunt placaţi cu panouri din lemn. Pe porţiunea cuprinsă între scenă şi peretele opus acesteia (cel de la intrarea în sală) au fost aplicate plăci de rigips, iar pe peretele de la intrare au fost montate panouri din lemn. Designul şi proiectarea pereţilor şi tavanelor, inclusiv a formei plăcilor care le acoperă, au fost făcute în urma unui proiect special de acustică, iar la finalizarea lucrărilor, când se vor finaliza măsurătorile de acustică, sala de concerte a Filarmonicii Braşov va deveni una dintre sălile cu cea mai bună acustică din România. Scena este din beton, acoperită cu parchet şi include un sistem de încălzire în pardoseală.
  • De această investiţie vor beneficia 28.348 persoane/an, din care: 10.240 persoane vârstnice şi 3.662 preşcolari, elevi şi studenţi. Reprezentanţii municipalităţii estimează că în noul complex cultural se vor organiza anual câte 114 evenimente.DSC_1225
Follow and like us:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*