„Duelul Viorilor”, arbitrat de pianistul Horia Mihail, începe la Braşov

foto Croitoru, Prunaru

Melomanii din Brasov vor fi primii care vor asista la cea de-a treia rundă a duelului dintre viorile Stradivarius şi Guarneri, ce se va desfăşura între 23 septembrie şi 4 octombrie în 8 oraşe din România.
Duelul viorilor va fi găzduit, la Braşov, de Cercul Militar, pe data de 23 septembrie de la ora 20.30. 

„Este o mare bucurie să cânt în oraşul meu însoţit de cei doi prieteni aşa-zis combatanţi. Unul vine de la festivalul Regina vioară de la Chişinău unde cântă cu o seară înainte, celălalt descinde de pe scena Festivalului „Enescu” unde se află alături de Royal Concertgebouw Orchestra. Totul la distanţă de doar o zi. Sunt cu atât mai bucuros că, în aceeaşi seară, se va afla în oraş un solist si dirijor de talia lui Maxim Vengerov. Muzica clasică trebuie auzită de câtmai mulţi oameni, iar scopul acestor evenimente şi turnee, precum Duelul Viorilor, este ca easă fie dusă şi în locuri care nu beneficiază de evenimente de amploarea Festivalului „Enescu”. Sper că seara de 23 septembrie va rămâne în mintea şi în sufletul braşovenilor ca una dintre cele mai frumoase seri dedicate muzicii în oraşul nostru”, declară Horia Mihail.

 

La început a fost ideea de ”duel’’. S-au ales cele mai preţioase arme: viorile Stradivarius şi Guarneri, s-au stabilit cei mai aleşi combatanţi: violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru dar şi un arbitru: pianistul Horia Mihail, iar lumea a fost anunţată că, la ceas de seară, va putea asista la o batălie nu pe viaţă şi pe moarte, ci pe sunet şi armonie.

Mii şi mii de spectatori au venit să asiste la cele două ediţii precedente ale turneului “Duelul Viorilor: Stradivarius versus Guarneri” şi au constatat că, atunci când arcuşele s-au încrucişat, rezultatul a fost unul atât de frumos şi melodios, sunetul atât de pur şi cristalin, măiestria celor doi violonişti atât de mare, încât practic iubitorii muzicii de calitate au fost singurii câştigători. Publicul a fost cel care a umplut până la refuz sălile, care peste tot a primit artiştii ca pe adevărate vedete şi tot el cel care şi-a dorit şi o a treia rundă.

În consecinţă, Stradivarius şi Guarneri – două viori de colecţie – şi cei doi artişti de talie internaţională care le mânuiesc cu măiestrie, Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, împreună cu pianistul Horia Mihail pornesc din nou la drum. Turneul naţional ”DUELUL VIORILOR” a ajuns la ce-a de-a treia ediţie, organizată de Radio România Cultural şi Accendo.

 

ARMELE :

  • Vioara Stradivarius „Pachoud” construită de celebrul lutier italian în 1694, instrumentpus la dispoziţia lui Liviu Prunaru de vestita orchestră Royal Concertgebouw – Amsterdam.
  • Vioara Guarneri del Gesu „Catedrala”, datată 1731, instrument pe care a cântatnimeni altul decât George Enescu şi care este pusă la dispoziţia violonistului Gabriel Croitoru deMuzeul naţional ”George Enescu”, în patrimoniul căruia se află.

COMBATANŢII :

  • Liviu Prunaru, un artist de talie internaţională. I-a avut profesori pe Alberto Lysy (cucare a cântat pentru Papa Ioan Paul al II-lea « Dublul concert » de Bach) şi pe violonistulYehudi Menuhin (fost elev al lui George Enescu). Este concert-maestrul celebrei orchestreRoyal Concertgebouw Amsterdam, cotată drept una dintre cele mai bune din lume. Cariera sasolistică internaţională în plină ascensiune cuprinde colaborări cu cele mai importante orchestredin lume, precum London Philarmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, OrchestreNational de Belgique, Orchestra Filarmonică din Atena ş.a. Un număr mare de premiiinternaţionale, participări la festivaluri şi înregistrări audio se adaugă palmaresului său.
  • Gabriel Croitoru, prof. univ. dr la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, solistconcertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, al Filarmonicii « Paul Constantinescu »din Ploieşti şi membru al Cvartetului de Stat « Transilvan » – Cluj-Napoca. A cântat ca solistalături de importante orchestre europene, printre care orchestrele simfonice din MonteCarlo, Salonic, Sevilla, Cannes ş.a. Distincţii de prestigiu obţinute stau dovadă a talentuluiviolonistului român : Premiul al III-lea la Concursul « N. Paganini » – Genova (Italia), Premiulspecial al juriului la Concursul « Fritz Kreisler » – Viena (Austria), Premiul al II-lea la ConcursulInternaţional « Zino Francescatti » – Aix-en Provence (Franţa) ş.a.

ARBITRUL :
Pianistul Horia Mihail, un muzician al cărui rafinament transpare din fiecare apariţieîn concert sau recital, este unul din cei mai apreciaţi pianişti români ai generaţiei sale. Încalitatea sa de solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, Horia Mihail susţinenumeroase concerte şi recitaluri pe scena Sălii Radio din Bucureşti, colaborează cu orchestrede profil din ţară, fiind totodată solist al Filarmonicii din Braşov, dar şi în turnee în ţară saustrăinătate. De-a lungul timpului a susţinut peste 2000 de recitaluri şi concerte în 18 ţări, pepatru continente. În ultimii ani, Horia Mihail a susţinut mai multe proiecte naţionale de anvergurămuzicale, solistice sau de muzică de cameră, cu impact cultural dar şi social precum Pianulcălător (www.pianulcalator.ro), Flautul de aur (www.flautuldeaur.ro), Vioara lui George Enescu la sate (www.vioaraluienescu.ro) şi, bineînţeles Duelul viorilor (www.duelulviorilor.ro).

 

foto Croitoru-Mihail-Prunaru

 

DATELE ŞI LOCURILE în care se va da ‘’lupta’’:

23 SEPTEMBRIE, Braşov, COMPLEXUL MILITAR, ORA 20.30
Biletele se pot deja procura de la sediul Filarmonicii Braşov (str. Apollonia Hirscher, nr. 10 – lângă Centrul Cultural Reduta), agenţia de bilete, de luni până joi între orele 12 – 15 şi de la sala de concert începând cu ora 19.30. Preţul unui bilet este de 20 lei, indiferent de statut sau de locul în sală. Nu se fac rezervări!

24 SEPTEMBRIE, Târgu Mureş, Palatul Culturii, ora 19.00
25 SEPTEMBRIE, Turda, Teatrul Municipal, ora 19.00
27 SEPTEMBRIE, Craiova, Sala Filarmonicii, ora 19.00
28 SEPTEMBRIE, Piteşti, Casa de Cultură, ora 19.00
30 SEPTEMBRIE, Iaşi, Opera Naţională Română, ora 19.00
1 OCTOMBRIE, Bacău, Ateneu, ora 19.00
4 OCTOMBRIE, Bucureşti, Sala Radio, ora 19.00

 

PROVOCAREA este de fapt repertoriul dens, atractiv, spectaculos şi dificil:
Gabriel Croitoru – vioară şi Horia Mihail-pian
Piotr Ilici Ceaikovski (1840-1893) –„Meditaţie” pentru vioară şi pian op. 42 nr. 1
Pablo de Sarasate (1844-1908)– Dans spaniol nr.8 op.26
Saint-Saens (1835-1921) – Ysaye (1858-1931) – Studiu în formă de vals
„Ciocârlia” – prelucrare folclor de Grigoraş Dinicu
Liviu Prunaru – vioară şi Horia Mihail-pian :
Nicolo Paganini (1782-1840) – „Cantabile şi Vals” op.19 pentru vioară şi pian
Manuel de Falla (1876-1946) – Kreisler (1875-1962) – „Dans spaniol” („La vida breve”)
Richard Wagner (1813-1883) – „Albumblatt” („File de album”) : „Romanze” pentru vioară şi pian
Henry Wieniawski (1835-1880) – ”Souvenir de Moscou” pentru vioară şi pian
Gabriel Croitoru – vioară şi Liviu Prunaru – vioară
Charles de Beriot – Grand Duo Concertant no.3 pentru doua viori
Liviu Prunaru – vioară, Gabriel Croitoru – vioară şi Horia Mihail – pian
Christian Sinding – Serenada no. 2 op 92 pentru doua viori si pian

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.