Site icon

GALERIE FOTO. S-a ales praful… Fostul Liceu Uzina 2 a fost vandalizat şi furat cu totul

DSCF0057_mic
După ce unităţile de învăţământ din Braşov au fost comasate, sediile mai multor şcoli au intrat în conservare. Dacă unele clădiri au reintrat în circuitul educaţional, cum e cazul Liceului Rulmentul, unde a fost amenajată Şcoala Profesională Kronstadt, de altele, s-a altes praful… la propriu.

Este cazul clădirii fostului Liceu Uzina 2, care apoi a devenit Grup Şcolar de Turism şi Alimentaţie Publică de pe Strada Zizinului. Imobilul, lăsat fără niciun fel de pază a devenit o „zonă de aprovizionare” pentru vânătorii de fier vechi sau pentru cei care mai ai nevoie pe-acasă de o priză, de-un cablu, o clanţă sau orice alt obiect „bun la casa omului”.

[scrollGallery id=101]

Fostul liceul Uzina 2 avea pe vremuri un internat, o sală de sport, ateliere şi multe săli de clasă. Internatul a fost preluat de Municipalitate pentru a fi transformat în bloc de locuinţe sociale, sala de sport a fost preluată de Poliţia Locală Braşov, fiind transformată anul trecut în depozit pentru alimentele venite de la Uniunea Europeană, destinate persoanelor defavorizate din oraş.

A mai rămas clădirea în care se ţineau cursurile. Aici, înainte de închidere s-au făcut lucrări de renovare, mai ales la etajele superioare unde au fost montate ferestre cu geam termopan, a fost înlocuit parchetul şi modernizate laboratoarele.

(toate cablurile şi instalaţiile bune de vândut au dispărut din clădire)

În 2011 însă, după preluarea grupului şcolar de către Colegiul Economic „Andrei Bârseanu”, imobilul de pe Zizinului a fost „evacuat” în mare grabă, ca după o explozie nucleară.  În urmă au fost lăsaţi munţi de materiale didactice, fişe medicale, caiete sau diverse formulare interne.

Apoi a apărut „reciclatorii”, care au colectat tot ce se putea, de la caloriferele din fonta, la corpuri de iluminat, siguranţe, feronerie.


(Caloriferele din fontă au fost furate, cu tot cu tevile de metal)

Practic, sumele investite de-a lungul anilor s-au evaporat la centrele de colectare a fierului vechi sau în casele celor care au luat ba o priză, ba o clanţă.

Imobilul va intra în reparaţii anul viitor, după  ce va fi stabilită destinaţia viitoare a acestui spaţi. Cel puţin aşa promite viceprimarul Răzvan Popa, care este în cautarea unor clădiri noi pentru unele şcoli ce vor fi mutate din centrul, din imobilele restituite foştilor proprietari.

Exit mobile version