Site icon

Când va fi salvat fostul sediu al Bancorex?

DSCF4703

Construită în 1906, după un proiect al arhitectului Albert Scheller (care a proiectat şi Hotelul „Coroana”), casa de pe Strada Republicii nr. 22 (fostul sediul Bancorex) una dintre puţinele construcţii din Braşov realizată în stil „Jugendtstil”, este acum într-o stare jalnică.

Pentru salvarea ei s-au făcut câțiva pași: în 2011 a fost adoptată Hotărârea de Guvern nr. 228 privind transmiterea unor părți din imobil, monument istoric, din domeniul public al statului și din administrarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministerului Finanțelor Publice în domeniul public al municipiului Brașov și în administrarea Consiliului Local Brașov, iar muncipaliatea brașoveană a realizat anul trecut un studiu, pentru vedea care este starea imobilului și ce intervenții sunt necesare.

De asemenea, pentru a se evita accidentele și pentru a „salva” aspectul străzii Republicii, clădirea a fost învelită cu o plasă protectoare pe care este redată fațada, după ce aceasta va fi reabilitată.

Este nevoie ce cel puțin 8 milioane de lei

De acum, autoritățile locale se pot concentra asupra celui mai important lucru: găsirea banilor necesari reabilitării clădirii, iar varianta luată în calcul este accesarea fondurilor europene. Valoarea lucrărilor de restaurare, consolidare, protecţie şi conservare imobilului este estimată la opt milioane de lei, investiţia fiind inclusă în portofoliul de proiecte al Braşovului, pentru ciclul bugetar european 2014-2020.

Starea tehnică a imobilului:

În studiul Primăriei Brașov se mai arată că „după începerea lucrărilor pot apărea «vicii ascunse», pentru că în timpul evaluării nu s-au putut realiza foarte multe sondaje”.

Lucrări propuse:

Exit mobile version