GALERIE FOTO. Pădurile Șincii sunt administrate după un sistem care va deveni standard național de certificare

desch

Ocolul Silvic Pădurile Șincii, care administrează pădurile virgine de la Șinca, este printre puținele din țară care a implementat Forest Stewardship Council (FSC), un standard privind managementul forestier, utilizat în 88 de țări. Sistemul național de certificare va fi elaborat în aproximativ trei ani de WWF România, Asociația pentru Certificare Forestieră (ACF), Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice și Ikea, care va asigura o finanțare de 140.000 de euro.

[scrollGallery id=169]

Sistemul de certificare FSC este implementat de Romsilva (care a obținut trei astfel de certificate), fiind acoperite 28 dintre cele 41 de județe, dar și de mai multe ocoale silvice private (15 certificate), printre care și Ocolul Silvic Pădurile Şincii, care deține  19.540 ha de pădure, din care 15.000 certificate și 350 de pădure virgină, însă, a declarat Marius Turtică, specialist forestier la WWF-Romania, este nevoie de un standard național, pentru că în momentul de față standardele, deși stricte, sunt elaborate de organismele de certificare și pot varia: „FSC are un standard de certificare de bază, valabil la nivel mondial. La nivel local, în baza acestui document, organismele de certificare elaborează standardele generice care stau la baza certificării unui beneficiar. Dacă există mai multe organisme de certificare, între criteriile stabilite de acestea ar putea exista diferențe. Standardul național se va baza pe legislația românească și va ține cont de realitățile din țara noastră”.
El a precizat că pentru elaborarea acestui standard se va constitui un grup de lucru, compus din trei „camere”: una care va trata problemele de mediu, alta de cele economică, iar cea de-a treia pe cele sociale. Din grupul de lucru vor face parte și reprezentanți ai Agenției Metropolitane Brașov și ai Facultății de Silvicultură din Universitatea Transilvania Brașov.

 Control mai eficient al tăierilor

Diferența față de modul „clasic” actual de gestionare a pădurilor, ce se face în baza amenajamentului silvic, în care sunt prevăzute lucrările de întreținere și exploatare a pădurii este că sistemul FSC prevede și măsuri legate de dezvoltarea economiei locale, de implicarea comunităților în luarea deciziilor privind pădurile, dar și măsuri de conservare a speciilor și de protecție a pădurilor cu valoare ridicată de conservare.
Certificarea FSC poate fi demarată numai la solicitarea proprietarului sau administratorul pădurii respective, iar prin implementarea lui se poate verifica originea materiei prime folosite în industria lemnului, reducându-se astfe riscul introducerii pe piață a masei lemnoase extrase ilegal. De asemenea, susțin reprezentanții WWF și cei ai ARCF, acest sistem oferă garanția că pădurea este bine gospodărită, iar lemnul este recoltat ținând cont de principiile sociale, de culturi sau de mediu.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.