26 dintre cei 27 de consilieri locali brașoveni s-au reunit joi în prima ședință de plen din legislativul 2016-2020. A lipsit Tudor Duțu, motivat. Cei care participat la ședință au avut multă treabă, iar ședința a fost destul de agitată, pentru că s-au constituit grupurile de consilieri, au fost votați membrii Comisiei de Validare care a studiat dosarele consilierilor. Apoi, aleșii au fost validați de plen după care, care au fost aleși vicepreședinții și a fost stabilite Comisiile de specialitate și componența acestora. Cu excepția ceremoniilor de depunere a jurământului de către consilieri, primar și viceprimar și a procedurii de alegere a viceprimarilor, celelalte episoade au fost destul de animate.
Una e campania electorală, alta e negociere post-electorală
Primul pas a fost constituirea grupurilor de consilieri. PNL și UDMR s-au aliat, constituind un grup. FDGR și PER au format alt grup. PMP și candidatul Șerban Șovăială au mai format un grup, iar ultimul a fost constituit de PSD. Cel puțin în ceea ce privește grupul PMP – Șovăială s-a demonstrat că nu mai contează poziția din campania electorală, pentru că înainte de 5 iunie și popularii și independentul aveau un discurs critic la adresa primarului George Scripcaru. Acum, PMP a dat un viceprimar, după ce popularii au semnat, alături de PNL, George Scripcaru și UDMR un protocol de colaborare.
Ritualul de început de mandat: marcarea teritoriului
Când s-a pus problema stabilirii membrilor comisiei de validare au apărut primele manifestări de forță. Au fost fost propuși Adrian Oprică (PNL) și Carmen Ferghete Țop (PNL), Răzvan Popa (PSD), Laszlo Barabas (UDMR), Costel Mihai (PMP), Adina Donosă (FDGR+PER). Grupul FDGR+PER a votat împotriva consilierilor propuși de PNL, PMP și UDMR, iar Adina Donosă a fost respinsă de liberali, maghiari și populari.
Apoi, timp de aproape două ore, Comisia de validare a „disecat dosarele” aleșilor. În ceea ce privește persoanele propuse de PNL, PSD, UDMR și FDGR și a consilierului independent nu au fost probleme. Toți au fost validați.
Familia Eco-Comșa și-a împărțit mandatele
Când membrii Comisiei de validare au ajuns în fața documentelor depuse de PER s-au cam împotmolit. Mariana Sebeni – Comșa, prima pe listă, a depus o adresă prin care anunță că renunță la mandatul de consilier local, pentru că vrea să meargă în Consiliul Județean, așa că trecut la analizarea primului de pe lista de supleanți. Era Nicolae Onică, dar la dosar era depusă o decizie a conducerii PER potrivit căreia, în 22 iunie, acesta a fost exclus din partid, așa că a fost tăiat de pe listă. Următorul pe lista supleanților, era Marius Comșa, soțul Marianei Sebeni – Comșa. Avea un dosar imaculat, ce conținea inclusiv o adresă de susținere semnată de noul președinte al PER Brașov, Cătălin Nămăescu, așa că familia Comșa nu a rămas fără un loc în CL Brașov.
PER: „Dinte pentru dinte, ochi pentru ochi”
A venit și momentul ca fiecare consilier să fie validat de plenul Consiliului Local. Aleșii nu și-au pus piedică, fiind de acord ca și colegii de partid și adversarii să facă parte din forul deliberativ local. Excepție a făcut PER. Adina Donosă s-a abținut când a Marius Comșa a fost supus votului, iar acesta i-a răspuns colegei de partid cu aceeași măsură, dar ambii au fost admiși.
Următoare etapă a fost depunerea jurământului de către consilieri.
Primar: George Scripcaru. Viceprimari: Mihai Costel și Laszlo Barabas
După ce primarul George Scripcaru, aleșii locali au intrat în scenă.
Odată ce și-a intrat în drepturi, aleșii au propus viceprimarii. PNL i-a propus pe Laszlo Barabas (UDMR) și Costel Mihai (PMP). PSD l-a propus pe Răzvan Popa, iar FDGR +PER l-a propus pe Arnold Ungar (fost Ungureanu).
S-a trecut la vot. Costel Mihai – 16 voturi, Laszlo Barabas – 16 voturi, Răzvan Popa – 10 voturi, Arnold Ungar – 10 voturi. Viceprimari aleși: Costel Mihai și Laszlo Barabas.
Duelul mâinilor ridicate
S-a trecut și la constituirea comisiilor de specialitate. Și aici au fost discuții, pentru că a urmat un duel al mâinilor ridicate când se întreba „cine este pentru?”, „cine este împotrivă?”, „cine se abține?”.
Excentricul Arnold
Arnold Ungar este un personaj excentric. Are tot felul de inele și lanțuri care te duc cu gândul la frățiile secrete, podoabele fiind asortate cu o tunsoare destul de SS. În ședința de plen a Consiliului Local și-a etalat colecția de bijuterii, care nu dădea bine cu un costum, așa ca și din acest punct de vedere a făcut notă discordantă… Toți erau la „patru ace”, Arnold la tricou și pantaloni „de campanie”.
Fii primul care comentează