Situație fără precedent la Făgăraș: primarul le-a propus aleșilor să își voteze „concedierea”

10 consilieri locali din Făgăraș au fost puși într-o situație inedită în ședința de plen din 13 septembrie, după ce pe ordinea de zi primarul municipiului Gheorghe Sucaciu, a inclus proiecte de hotărâri privind vacantarea mandatelor lor. Proiectele îi vizau pe Iuliana Aldea (Pro România), Nicolae Butunoiu (PSD), Valentin Clonț (Pro România), Monica Crăciun (USR PLUS), Lucian Cupu (PNL), Dionisie Gavrilă (PNL), Cristian Ludu (PSD), Cristina Paicu (USR PLUS), Cornelia Polmolea (PSD) și Gheorghe Știrbu (PSD).

Punctele respective au fost retrase de pe ordinea de zi, prin votul aleșilor locali, astfel că cei 10 au rămas în funcție.  

Cum s-a ajuns la această situație

În 31 august a fost ședința ordinară a Consiliului Local Făgăraș, în care, pe ordinea de zi era, printre altele, un proiect de rectificare  a bugetului local, dar aleșii au respins trei amendamente propuse de primar după ce hotărârea a fost discutată în comisiile de specialitate. Tot atunci, aleșii nu au votat ordinea de zi suplimentară, pe care se regăseau și două proiecte ce vizau funcționarea piețelor agroalimentare.

Ulterior, în 1 și 2 septembrie, primarul a convocat trei ședințe de îndată, în care a încercat să obțină aprobarea amendamentelor la buget și a hotărârilor incluse în 31 august pe ordinea de zi suplimentară. La nici una dintre cele trei ședințe nu a fost cvorum, motiv pentru care Primăria Făgăraș a solicitat Prefecturii să declare vacante mandatele consilierilor locali care au lipsit, pe motiv că absențele lor au fost nemotivate. Prefectura Brașov a emis un punct de vedere în care se menționa că „apreciem că nu sunt îndeplinite condițiile cumulative care să determine situația de încetare a mandatelor consilierilor locali în cauză, înainte de expirarea duratei normale a acestora”. 

Cu toate acestea, primarul a inclus pe ordinea de zi a ședinței de plen din 13 septembrie 10 puncte de hotărâre privind încetarea de drept a mandatelor celor 10 consilieri.  

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.